Ciasto drożdżowe z wiśniami i kruszonką

Ciasto drożdżowe z wiśniami i kruszonką

Po pięknym, słonecznym dniu, pełnym wrażeń na basenie (Synuś pływał bez rękawków!), wrażeń po spacerze i pysznym obiedzie w restauracji przyszedł wieczór i zapach piekącej się drożdżówki. Drożdżówka z ciepłym mlekiem jedzona w niedzielę wieczorem jest ukoronowaniem pięknego, rodzinnego weekendu.

Przepis zaczerpnęłam od Kuchareczki58. Polecam ten przepis, jest uniwersalny, robiłam już z niego drożdżówki, a w kolejce czekają rogaliki :)

Zdjęcie - Ciasto drożdżowe z wiśniami i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

*0,5kg - 0,6kg mąki

*0,5 kostki drożdży (50g)

*1 jajko

*6 łyżek cukru

*szczypta soli

*1 szklanka mleka

*2-3 łyżki wody

*3 łyżki roztopionego masła

Kruszonka:

*4 łyżki mąki

*2 łyżki masła lub margaryny (płynnej)

*2 łyżki cukru pudru

Wykonanie:

Drożdże rozetrzeć z 3 łyżkami cukru, dodać ciepłe (niegorące mleko), 3 łyżki mąki. Wszystko dokładnie wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia.

Do wyrośniętego rozczynu dosypać mąkę, lekko roztrzepane jajko, masło, szczyptę soli, wodę, cukier i zagnieść ciasto.

Dokładnie zagniecione ciasto pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie zagnieść ponownie. Następnie rozwałkować i wyłożyć do posmarowanej wcześniej formy.

Składniki na kruszonkę wsypac do miseczki i wolno wymieszać.

Na wierzch ciasta ułożyć dowolne owoce i posypać kruszonką. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 1 godzinę. Po upieczeniu lekko ostudzony placek polać lukrem.

Smacznego :)

Zdjęcie - Ciasto drożdżowe z wiśniami i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto drożdżowe z wiśniami i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów