Ciasto drożdżowe z truskawkami - idelanie puszyste

Ciasto drożdżowe z truskawkami - idelanie puszyste

Uwielbiam wszystkie  ciasta drożdżowe!

Ich zapach, ich smak, wygląd przywodzi na myśl smak dzieciństwa, ukochaną babcię i zabawy w ogrodzie na trzepaku pomiędzy drzewami pełnymi soczystych, fioletowych śliwek.

Podczas pieczenia cały dom wypełniony jest obłędnym zapachem ciasta drożdżowego, który jest jednym z najpiękniejszych zapachów.

Delikatne, niesamowicie puszyste, lekkie, wypełnione soczystymi truskawkami, których już pełno w sklepach i na targach!

Korzystajcie, póki są!

Ciasto idealne – dokładnie tak powiecie.

Częstujcie się!

Najlepsze na świecie ciasto drożdżowe z truskawkami poleca się na dziś!

Zdjęcie - CIASTO DROŻDŻOWE Z TRUSKAWKAMI – IDEALNIE PUSZYSTE! CIASTO DROŻDŻOWE Z TRUSKAWKAMI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SKŁADNIKI:

CIASTO:

* mąka pszenna – 500 g

* drożdże świeże – 45 g

* cukier – 100 g

* mleko – 250 ml

* masło – 100 g

* jajko – 1 szt

* żółtko – 2 szt

* sól – 1 szczypta

* truskawki – 500 h

KRUSZONKA:

* masło – 70 g

* mąka – 100 g

* cukier – 70 g

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

( 30x 25 )

KRUSZONKA:

Wszystkie składniki rozcieramy w palcach na gruby piasek, chłodzimy.

CIASTO:

Do ciepłego ( ale nie gorącego ) mleka wkruszamy drożdże, dodajemy 3 łyżki cukru oraz 4-5 łyżki mąki.

Dokładnie mieszamy tak, aby nie było grudek.

Przygotowany rozczyn przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-15 minut, aby zaczął pracować.

W tym czasie masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia.

Jajko i żółtka ucieramy na puszystą masę z pozostałym cukrem.

Dodajemy podrośnięty rozczyn i sól, mieszamy.

Wsypujemy przesianą mąkę ( najlepiej w 2 partiach ) i wyrabiamy ciasto.

Pod koniec dodajemy roztopione masło i dalej wyrabiamy ciasto – powinno być gładkie i elastyczne.

Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy, odstawiamy na około 1h do podrośnięcia.

Formę wykładamy papierem do pieczenia.

Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy.

Ciasto wykładamy do foremki ( może się kleić – wtedy zwilżamy dlonie olejem ).

Układamy truskawki nieprzeciętą stroną do dołu.

Posypujemy kruszonką.

Odstawiamy przykryte na około 20 minut do napuszenia.

Pieczemy około 40-50 minut w 170C ( góra / dół ).

Smacznego!

Zdjęcie - CIASTO DROŻDŻOWE Z TRUSKAWKAMI – IDEALNIE PUSZYSTE! CIASTO DROŻDŻOWE Z TRUSKAWKAMI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów