Ciasto drożdżowe z truskawkami - idelanie puszyste
Uwielbiam wszystkie ciasta drożdżowe!
Ich zapach, ich smak, wygląd przywodzi na myśl smak dzieciństwa, ukochaną babcię i zabawy w ogrodzie na trzepaku pomiędzy drzewami pełnymi soczystych, fioletowych śliwek.
Podczas pieczenia cały dom wypełniony jest obłędnym zapachem ciasta drożdżowego, który jest jednym z najpiękniejszych zapachów.
Delikatne, niesamowicie puszyste, lekkie, wypełnione soczystymi truskawkami, których już pełno w sklepach i na targach!
Korzystajcie, póki są!
Ciasto idealne – dokładnie tak powiecie.
Częstujcie się!
Najlepsze na świecie ciasto drożdżowe z truskawkami poleca się na dziś!
SKŁADNIKI:
CIASTO:
* mąka pszenna – 500 g
* drożdże świeże – 45 g
* cukier – 100 g
* mleko – 250 ml
* masło – 100 g
* jajko – 1 szt
* żółtko – 2 szt
* sól – 1 szczypta
* truskawki – 500 h
KRUSZONKA:
* masło – 70 g
* mąka – 100 g
* cukier – 70 g
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
( 30x 25 )
KRUSZONKA:
Wszystkie składniki rozcieramy w palcach na gruby piasek, chłodzimy.
CIASTO:
Do ciepłego ( ale nie gorącego ) mleka wkruszamy drożdże, dodajemy 3 łyżki cukru oraz 4-5 łyżki mąki.
Dokładnie mieszamy tak, aby nie było grudek.
Przygotowany rozczyn przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-15 minut, aby zaczął pracować.
W tym czasie masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia.
Jajko i żółtka ucieramy na puszystą masę z pozostałym cukrem.
Dodajemy podrośnięty rozczyn i sól, mieszamy.
Wsypujemy przesianą mąkę ( najlepiej w 2 partiach ) i wyrabiamy ciasto.
Pod koniec dodajemy roztopione masło i dalej wyrabiamy ciasto – powinno być gładkie i elastyczne.
Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy, odstawiamy na około 1h do podrośnięcia.
Formę wykładamy papierem do pieczenia.
Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy.
Ciasto wykładamy do foremki ( może się kleić – wtedy zwilżamy dlonie olejem ).
Układamy truskawki nieprzeciętą stroną do dołu.
Posypujemy kruszonką.
Odstawiamy przykryte na około 20 minut do napuszenia.
Pieczemy około 40-50 minut w 170C ( góra / dół ).
Smacznego!