Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką
Korzystając z dobrodziejstw ogródka Babci, który obfituje we wszelkie plony postanowiłam podzielić się przepisem na proste, tradycyjne, letnie ciasto drożdżowe z rabarbarem. Oczywiście możecie użyć innych owoców np. moreli, jabłek czy śliwek w zależności od pory roku. Plusem tego przepisu jest fakt, że ciasta nie trzeba zarabiać, przez co zaoszczędzicie trochę czasu.
Składniki
Ciasto
Przygotowanie
Do miski wsypujemy kolejno : rozkruszone drożdże, cukry,rozbełtane jajka, olej, mleko oraz przesianą mąkę z solą. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 2-3 godziny.
Po tym czasie mieszamy drewnianą łyżką i przelewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Składniki na kruszonkę zagniatamy. Na cieście układamy pokrojone owoce, posypujemy kruszonką i wstawiamy do zimnego piekarnika. Pieczemy 50-60 minut w temp. 180 st. C. Ciasto można podawać posypane cukrem pudrem.
Smacznego !
Składniki
Ciasto
- 100 g świeżych drożdży
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 4 jajka
- 1 szklanka oleju
- 3/4 szklanki ciepłego mleka
- 4 szklanki mąki tortowej
- szczypta soli
- 100 g masła
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- ok. 300 g obranego rabarbaru
Przygotowanie
Do miski wsypujemy kolejno : rozkruszone drożdże, cukry,rozbełtane jajka, olej, mleko oraz przesianą mąkę z solą. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 2-3 godziny.
Po tym czasie mieszamy drewnianą łyżką i przelewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Składniki na kruszonkę zagniatamy. Na cieście układamy pokrojone owoce, posypujemy kruszonką i wstawiamy do zimnego piekarnika. Pieczemy 50-60 minut w temp. 180 st. C. Ciasto można podawać posypane cukrem pudrem.
Smacznego !