Ciasto drożdżowe z malinami i kruszonką

Ciasto drożdżowe z malinami i kruszonką

  Zdjęcie - Ciasto drożdżowe z malinami i kruszonką  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami  Miałam wielką chęć na ciasto drożdżowe z owocami. Wybrałam maliny, bo dawno ich nie jadłam, a ostatnimi dniami przeważały u mnie w wypiekach truskawki. Skorzystałam wprawdzie z mrożonych owoców, ale wkrótce na pewno zrobię także ze świeżymi. Przepis na to ciasto wyszukała dla mnie Atinka na forum CinCin, a jest on autorstwa Krystyny9. Drożdżówka bardzo nam posmakowała. Uwielbiam ją szczególnie na ciepło. Zapach ciasta drożdżowego w połaczeniu z zapachem malin ...mmmm... pyszności!:) Tym ciastem dołączam do akcji Malinowo Nam organizowanej przez Ivkę76.

Zdjęcie - Ciasto drożdżowe z malinami i kruszonką  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na ciasto (blacha ok.35x25 cm)

*3 szklanki + 6 łyżek mąki krupczatki

*1 szklanka ciepłego mleka

*ok. 1/2 szklanki cukru

*cukier waniliowy

*2 jajka

*1 żółtko (białko zostawić do posmarowania)

*150g masła (roztopić)

*42g drożdży świeżych

 

Składniki na kruszonkę:

*1/2 szklanki mąki krupczatki

*1/2 szklanki cukru

*ok.60-70 g zimnego masła (dałam 50g)

 

Owoce : u mnie mrożone maliny- dałam 300g, ale można dać więcej.

 

Wykonanie:

Z mleka, drożdży, 1 łyżki cukru i 6 łyżek mąki zrobić zaczyn i odstawić do wyrośnięcia na kilka minut. Jajka, żółtko i pozostały cukier oraz cukier waniliowy dobrze wymieszać tak aby cukier się rozpuścił.

Do miski wsypać 3 szklanki mąki, dodać szczyptę soli, ubite jajka i wyrośnięty zaczyn. Wymieszać mikserem lub ręcznie (mieszałam ręcznie) do połączenia składników. Stopniowo dodawać rozpuszczone, ale chłodne masło. Wyrobić. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 40-50 minut.

Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować je białkiem, ponakłuwać widelcem. Ułożyc owoce i posypać kruszonką (składniki na połączyć i zagnieść na sypką kruszonkę). Zostawić ciasto do wyrośnięcia na około 20-30 minut.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec około 40-50 minut.
Smacznego :)

Zdjęcie - Ciasto drożdżowe z malinami i kruszonką  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto drożdżowe z malinami i kruszonką  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów