Ciasto drożdżowe z brzoskwiniami i kruszonką

Ciasto drożdżowe z brzoskwiniami i kruszonką

 Zdjęcie - Ciasto drożdżowe z brzoskwiniami i kruszonką   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Upiekłam tę pyszną drożdżówkę i tym samym po raz pierwszy dołączam do Weekendowej Cukierni ZawszePolki. Bardzo się cieszę, że organizatorka tej edycji Margot wybrała tak wspaniałe ciasto. Uwielbiam drożdżowe wypieki, a z kruszonką już szczególnie. Musicie koniecznie spróbować tego placka, jest bardzo pyszny, bardzo nam smakował, a moja mama stwierdziła, że takiej pysznej drożdżówki jeszcze nie jadła. Dla takich słów warto piec i piec... Dziękuję za wspólne pieczenie i fantastyczny przepis.

Zdjęcie - Ciasto drożdżowe z brzoskwiniami i kruszonką   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na ciasto
*210 g mąki pszennej

*40 g mąki orkiszowej (dałam mąkę pszenną)
*1 łyżka mleka w proszku
*100 g wody
*25 g cukru
*50 g masła
*20 g świeżych drożdży
*3 g soli

Nadzienie
*1 puszka brzoskwiń- ok. 850 g- (450 g samych owoców)

Budyń waniliowy
*1 budyń waniliowy w proszku taki na 500ml mleka
*350 ml mleka
*8 łyżek soku z brzoskwiń

Składniki na kruszonkę
*75 g masła
*75 g cukru brązowego
*100 g mąki
*1 szczypta soli
*50 g płatków migdałów
 

Wykonanie:

Mleko w proszku rozpuścić w wodzie, dodać drożdże i wymieszać.
Wszystkie składniki - oprócz soli przełożyć do miski z robota kuchennego i zagniatać na 1,5 biegu ok. 4 min.
Dodać sol i mieszać jeszcze 5 min na 2 biegu.
Ciasto przykryć i zostawić do wyrośnięcia na 60 min.

Budyń waniliowy ugotować w 350 ml mleka, resztę zgodnie z instrukcja na opakowaniu, dodać sok z brzoskwiń, wymieszać. Ostudzić.

Ciasto rozwałkować na wielkość balchy, wysmarowanej tłuszczem i przełożyć na nią ciasto. Ja użyłam formy o wymiarach ok 34 x 25 cm. Ciasta nie rozwałkowałam, a wylepiłam nim dno formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Rozsmarować budyń i zostawić na 30 min.

Kruszonka
Cukier wymieszać z mąką i solą.
Dodać masło w małych kawałkach i wygniatać, aż zrobi się kruszonka.
Dodać płatki migdałowe.

Brzoskwinie pokroić w ósemki i rozłożyć na budyniu.
Całość posypać kruszonka.

Piec w nagrzanym piekarniku w 200 st. - 25-30 min.

Smacznego :)

Zdjęcie - Ciasto drożdżowe z brzoskwiniami i kruszonką   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto drożdżowe z brzoskwiniami i kruszonką   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów