Ciasto drożdżowe bez wyrabiania wg. Ewy Wachowicz
Ciasto bez wyrabiania dla leniwych, wystarczy warstwami ułożyć składniki typowe dla ciasta drożdżowego i po trzech godzinach wymieszać. To ciasto robiłam kilka razy i nigdy mnie nie zawiodło, za każdym razem jest lekkie i puszyste. Do ciasta można dodać drobne owoce sezonowe i kruszonkę. Polecam na śniadanie i na deser. U mnie sprawdziło się, jako prowiant na jednodniową górską wycieczkę
Składniki
- 4, 5 szkl. mąki pszennej
- 3/4 szkl. cukru
- 4 roztrzepane jajka
- 1 szkl. oleju
- 3/4 szkl. letniego mleka
- 10 dkg. drożdży
- szczypta soli
- drobne owoce ( u mnie truskawki przekrojone na pół )
- 50 g masła
- 1/2 szkl. mąki
- 1/3 szkl. cukru