Ciasto drożdżowe bez wyrabiania
            
                    Lekkie ciasto drożdżowe, bez żmudnego i czasochłonnego wyrabiania. Jajka z cukrem, ubijam na pianę i razem z zaczynem, dodaję do reszty składników. Wszystko dokładnie mieszam, drewnianą łyżką. Oczywiście nie można pominąć, czynności wyrastania ciasta. Owoce kroję na mniejsze kawałki i obtaczam w mące, a następnie układam na cieście. Po takiej czynności, owoce nie opadną na dno. Polecam na letnie śniadania i desery, do kubka gorącej kawy ?
                
                
- 5 dkg świeżych drożdży
 - 1/2 szkl. cukru brązowego nierafinowanego
 - 2 szkl. mąki tortowej
 - 2 większe jajka
 - 1/2 szkl. oleju
 - 1/2 szkl. letniego mleka
 - szczypta soli
 - 1, 5 szkl. truskawek pokrojonych na mniejsze kawałki lub borówek
 

