Ciasto czekoladowo – śliwkowe z porto.

Ciasto czekoladowo – śliwkowe z porto.

Ostatni weekend sierpnia nadszedł niemal niespodziewanie. Gdyby nie to, że pachnące nowością podręczniki i tornister czekają niecierpliwie na  początek roku szkolnego, chyba nie zauważyłabym, że to już koniec wakacji. Tak szybko minęły…

Szkoda, bo ja zupełnie nie jestem jeszcze przygotowana na nadchodzącą jesień, nie kupiłam jeszcze dzieciom kurtek, a sobie nowych butów, a świadomość, że czeka nas trudny rok pełen zmian i ciężkiej pracy napawa  mnie pewnym niepokojem.

Siedzę w fotelu z głową w chmurach, staram się wyłapać jak najwięcej wciąż jeszcze sierpniowych promieni słońca i wyjadam śliwki z koszyka. Najbardziej lubię te kwaśne… Najlepiej, by jeszcze lekko się zieleniły. Nieważne, że nie odchodzą najlepiej od pestki. Co z tego, takie lubię najbardziej. Z pozostałych mogę upiec ciasto…

Upiekłam więc czekoladowe ciasto z nutą porto i polewą, która tylko z pozoru wygląda zwyczajnie. Nie byłam pewna, czy uda mi się uzyskać oczekiwany efekt, ale udało się, nawet lepiej niż przypuszczałam. Ciasto jest pyszne i jak zwykle bardzo proste do przygotowania.
Jego głęboki, czekoladowy smak i nieco wilgotna, zwarta, ale jednocześnie lekka struktura świetnie komponują się z kwaskową polewą ze śliwek i niemal wytrawnej, gorzkiej czekolady. Przez tę nieco wyrafinowaną całość przebija się wyraźnie nuta słodkiego porto, która świetnie uzupełnia główne aromaty. Ciasto wygląda zwyczajnie, odrobinę rustykalnie, ale taka właśnie forma do niego pasuje. Zachwyca smakiem i nie przytłacza finezyjnymi dekoracjami.

Zdjęcie - Ciasto czekoladowo – śliwkowe z porto. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki: (okrągła forma o śr. 20cm)

  • 200g masła
  • 100g gorzkiej lub deserowej czekolady
  • 2/3 szklanki kakao
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego demerara
  • 150ml porto
  • 50 ml mleka
  • 3 jajka
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli

Polewa:

  • około 1/2 kg śliwek
  • 1/2 szklanki porto
  • 50g gorzkiej czekolady 70-90% zawartości kakao
  • 1/3-1/2 szklanki cukru

Przygotowanie krok po kroku:

  • Masło, połamaną czekoladę, porto, mleko, cukier, cukier trzcinowy oraz kakao podgrzewaj często mieszając w garnku do chwili aż wszystkie składniki się połączą. Nie musisz doprowadzać do wrzenia. Przestudź.
  • Do masy dodawaj po jednym jajku mieszając.
  • Następnie wmieszaj przesianą mąkę z proszkiem i solą.
  • Ciasto przelej do natłuszczonej formy i piecz około 60 minut lub do chwili aż ciasto będzie sprężyste (do „suchego patyczka”)
  • Ostudź.
  • Ze Śliwek usuń pestki, a miąższ pokrój w kostkę. Przełóż do garnka, dodaj cukier i zalej porto. Gotuj, aż owoce zaczną się rozpadać.
  • Przetrzyj przez sito, aby pozbyć się skórek.
  • Całość powinna mieć konsystencję musu. W razie konieczności jeszcze zredukuj.
  • Dodaj połamaną gorzką czekoladę i mieszaj aż się rozpuści. Przestudź.
  • Przestudzoną, gęstniejącą polewą posmaruj ciasto.

Smacznego!

Zdjęcie - Ciasto czekoladowo – śliwkowe z porto. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto czekoladowo – śliwkowe z porto. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto czekoladowo – śliwkowe z porto. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto czekoladowo – śliwkowe z porto. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów