Ciasto czekoladowo-migdałowe z Marsalą i suszonymi śliwkami
Boże Narodzenie coraz bliżej, dlatego dzisiejszy przepis będzie jak znalazł. To odświętne, dekadenckie ciasto czekoladowe, z mielonymi migdałami i nasączonymi w winie Marsala suszonymi śliwkami. Jest bogate w smaku i bardzo wilgotne, a na ciepło przypomina wręcz czekoladowy pudding. Dawno nie jadłam tak pysznego ciasta, więc szczególnie je polecam.
Ciasto czekoladowo-migdałowe
z Marsalą i suszonymi śliwkami
- 140g suszonych śliwek
- 4 łyżki wina Marsala
- 100g masła
- 140g ciemnej czekolady (70%)
- 100g cukru
- 50g cukru Muscovado
- 4 jajka
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 100g mielonych migdałów
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki kakao + do posypania
1) Śliwki umieścić w rondelku, zalać Marsalą, zagotować i odstawić na godzinę.
2) Stopić masło i czekoladę (najlepiej w kąpieli wodnej).
3) Śliwki z Marsalą rozdrobnić za pomocą blendera i dodać do czekolady.
4) Cukier, 2 jajka i 2 żółtka zmiksować, aż masa będzie jasna i puszysta.
5) Wmieszać czekoladę z masłem, esencję waniliową, mielone migdały, mąkę i kakao.
6) 2 pozostałe białka ubić i delikatnie wmieszać do ciasta.
7) Przełożyć do formy o średnicy 20cm wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 35 minut.
8) Po przestudzeniu posypać kakao.
Przepis stąd.
Czas przygotowania: 1 godzina 40 minut
Liczba porcji: 8
Kaloryczność jednej porcji: 445 kcal
Ciasto czekoladowo-migdałowe
z Marsalą i suszonymi śliwkami
- 140g suszonych śliwek
- 4 łyżki wina Marsala
- 100g masła
- 140g ciemnej czekolady (70%)
- 100g cukru
- 50g cukru Muscovado
- 4 jajka
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 100g mielonych migdałów
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki kakao + do posypania
1) Śliwki umieścić w rondelku, zalać Marsalą, zagotować i odstawić na godzinę.
2) Stopić masło i czekoladę (najlepiej w kąpieli wodnej).
3) Śliwki z Marsalą rozdrobnić za pomocą blendera i dodać do czekolady.
4) Cukier, 2 jajka i 2 żółtka zmiksować, aż masa będzie jasna i puszysta.
5) Wmieszać czekoladę z masłem, esencję waniliową, mielone migdały, mąkę i kakao.
6) 2 pozostałe białka ubić i delikatnie wmieszać do ciasta.
7) Przełożyć do formy o średnicy 20cm wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 35 minut.
8) Po przestudzeniu posypać kakao.
Przepis stąd.
Czas przygotowania: 1 godzina 40 minut
Liczba porcji: 8
Kaloryczność jednej porcji: 445 kcal