Ciasto czekoladowe ze śliwkami i kruszonką

Moje ulubione szybkie ciasto czekoladowe w nowej wersji z dodatkiem śliwek i kruszonki. Mięciutkie ciasto, śliwki, kakaowa kruszonka i polewa czekoladowa. Spróbujecie?
Składniki na ciasto czekoladowe ze śliwkami i kruszonką:
- 2/3 szklanki cukru
- 1 szklanka mleka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki oleju
- 3 łyżki powideł
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3 jajka
- 2 łyżki kakao
- 1 tabliczka czekolady mlecznej
- Śliwki (u mnie wyszło 17 sztuk)
Kruszonka:
- 100 g. masła
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 2/3 szklanki cukru
- 1 łyżka kakao
Polewa:
- 1 tabliczka czekolady mlecznej
- 4-5 łyżek śmietanki 30%
Jak wykonać ciasto czekoladowe ze śliwkami i kruszonką?
Czekoladę posiekać nożem.
Śliwki umyć przekroić na połówki i usunąć pestki
Składniki na kruszonkę przełożyć do miski rozetrzeć palcami żeby powstały grudki.
Do miski wsypać cukier, wlać mleko i olej. Dodać mąkę i powidła. Wymieszać łyżką, lub trzepaczką. Następnie dodać proszek, sodę, jajka, kakao i posiekaną czekoladę.
Ponownie wymieszać do połączenia składników.
Ciasto przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Na ciasto wyłożyć w odstępach połówki śliwek, skórką do dołu. Wierzch posypać kruszonką.
Tak przygotowane ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury
180 stopni, piec 40-45 minut.
Wystudzone ciasto udekorować polewą.
Śmietankę podgrzać, dodać czekoladę połamaną na kawałki i mieszać aż powstanie gładka polewa.