Ciasto czekoladowe z konfiturą z czarnej porzeczki bez użycia miksera
To ciasto czekoladowe z konfiturą piekłam już nie raz, za każdym razem smakuje doskonale. Tym razem wykorzystałam napoczętą konfiturę z czarnej porzeczki. Kwaskowate owoce czarnej porzeczki i posmak gorzkiej czekolady, dobrze się uzupełniają. Wszystkie składniki połącz rózgą kuchenną, nie musisz używać miksera. Ciasto zawsze wychodzi, musisz jednak pamiętać do porządnym dopieczeniu masy, najlepiej pod koniec pieczenia zrób próbę patyczkiem do szaszłyków.
Polecam to ciasto do kawy i gorącej herbaty 🙂
Składniki na ciasto czekoladowe z konfiturą:
foremka 12 x 24 cm
- 125 g masła
- 90 g gorzkiej czekolady
- 240 g konfitury z czarnej porzeczki / wiśniowej
- 90 g cukru
- szczypta soli
- 2 duże jaja w temperaturze pokojowej
- 150 g mąki pszennej
- 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
Jak zrobić ciasto czekoladowe z konfiturą ?
Masło rozpuść na małym ogniu, dodaj połamaną czekoladę. Mieszaj wszystko do połączenia w płynną masę czekoladową.
Masę odstaw do schłodzenia, następnie dodaj konfiturę i cukier, pomieszaj.
Dodaj jajka i pół szklanki mąki z proszkiem do pieczenia, połącz składniki. Dosyp resztę mąki, sól, ponownie połącz składniki.
Foremkę o wymiarach 12 x 24 cm, wyłóż papierem do pieczenia, masę przelej do foremki i wyrównaj powierzchnię.
Ciasto daj do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piecz około 60 minut. Gotowe ciasto czekoladowe, odstaw do schłodzenia. Smacznego 🙂