Ciasto czekoladowe z konfiturą wiśniową

Ciasto czekoladowe z konfiturą wiśniową

Pyszne ciasto na małe i wyjątkowe okazje, dla fanów wiśniowych smaków. Ciasto jest wilgotne, delikatne i ma wyraźny wiśniowo – czekoladowy smak. Wypróbuj koniecznie ten przepis, ciasto robi się szybko, a wszyscy wiedzą, że gorzka czekolada i wiśnie to dobrana para 🙂

Zdjęcie - Ciasto czekoladowe z konfiturą wiśniową - Napiecyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na ciasto czekoladowe z konfiturą wiśniową

keksówka 12 x 24 cm.

  • 125 g masła
  • 90 g gorzkiej czekolady
  • 240 g konfitury wiśniowej
  • 100 – 120 g cukru
  • szczypta soli
  • 2 duże jaja
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia

 

Jak zrobić ciasto czekoladowe z konfiturą wiśniową?

Wszystkie składniki, powinny być w temperaturze pokojowej.

W garnuszku rozpuść masło na małym ogniu, dodaj posiekaną czekoladę. Mieszaj masę do rozpuszczenia czekolady i odstaw do lekkiego schłodzenia. Masę przelej do większego naczynia.

Do czekolady dodaj konfiturę pomieszaj. Następnie dodaj cukier, sól i roztrzepane jajka. Wszystko pomieszaj rózgą kuchenną, tylko do dokładnego połączenia składników.

Na koniec  stopniowo dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wszystko ponownie mieszaj krótko, tylko do dokładnego połączenia składników.

Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia, masę przelej do foremki, wyrównaj powierzchnię. Ciasto piecz w temperaturze 180 stopni, przez około 50 – 60 minut. Pod koniec pieczenia, zrób test drewnianym patyczkiem do szaszłyków, jeżeli patyczek wbity w ciasto jest suchy, ciasto jest dopieczone.

Gotowe ciasto odstaw do schodzenia, wierzch ciasta można udekorować rozpuszczoną czekoladą lub cukrem pudrem.

Smacznego 🙂

Zdjęcie - Ciasto czekoladowe z konfiturą wiśniową - Napiecyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Inspiracja –> KLIK 

Kategorie przepisów