Ciasto czekoladowe z kokosową masą z kaszy manny
Tym razem ciasto czekoladowe, które swoją drogą uwielbiam i mam ich tutaj dość sporo. Ale ta wersja dodatkowo zawiera krem, a właściwie masę z kaszy manny z dodatkiem wiórków kokosowych.
Forma kwadratowa: ok 20cm x 20cm
Ciasto czekoladowe:
1/2 szklanki mleka
3 jajka
3/4 szklanki oleju (użyłam kokosowego)
1/2 szklanki cukru/ xylitolu/ miodu
1 szklanka mąki
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Mieszankę mokrych składników łączymy delikatnie z mieszanką składników suchych.
Masa:
4 łyżki kaszy manny
2 szklanki mleka
1/2 szklanki wiórków kokosowych
opcjonalnie 2 łyżki miodu- ja nie dodawałam, bo po dodaniu do mleka wiórków kokosowych, masa była dla mnie wystarczająco słodka.
Wszystkie składniki umieszczamy w rondelku i mieszamy do uzyskania gęstej masy.
Połączenie warstw:
Piekarnik nastaw na 180 st C a blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
Połowę masy czekoladowej wylej na blaszkę i piecz około 20 min, lub do wyciągnięcia suchego patyczka.
Następnie na podpieczoną warstwę czekoladową wyłóż masę kokosową, ładnie wyrównaj, a na warstwę kokosową wylej pozostałą masę czekoladową i piecz około 25 minut.
Opcjonalnie można oblać gotowe ciasto polewą.
Można rozpuścić w kąpieli wodnej tabliczkę czekolady, a jeśli nie masz gotowej czekolady to polewę możesz zrobić sama:
Polewa:
3 łyżki wody
2 łyżki masła
2 łyżki kakao
2 łyżki cukru/ miodu
Wszystkie składniki mieszamy w rondelku i rozpuszczamy na małym ogniu. Polewamy nasze ciasto.
SMACZNEGO