Ciasto czekoladowe z cukinią i czereśniami
Przepyszne czekoladowe ciasto, że nie sposób mu się oprzeć, by nie sięgać po więcej.
Bardzo wilgotne, dzięki dodaniu startej cukinii i też na długo pozostaje miękkie.
Ciemne czeresnie dodają swieżosci i dodatkowo podnoszą walory smakowe.
Ciasto czekoladowe z cukinią i czereśniami, to pyszny smakołyk do mocnej czarnej.
Polecam przepis z przyjemnoscią.
Składniki na ciasto czekoladowe z cukinią i czereśniami:
1 szklanka cukru drobnego
200 g masła miękkiego
3 jajka
1 łyżeczka ekstraktu rumowego
1 łyżka rumu ciemnego
1/2 szklanki jogurtu greckiego
2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
3 łyżki kakao ciemnego
1 łyżeczka sody spożywczej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
180 g ciemnych czeresni
1/4 łyżeczki soli
2 małe cukinie
Składniki na polewę:
120 g czekolady deserowej ciemnej
50 g miękkiego masła
Przygotowanie ciasta czekoladowego z cukinią i czereśniami:
Masło utrzeć z cukrem, jajkami, jogurtem i ekstraktem rumowym.
Mąkę wymieszać z proszkiem, sodą, kakao, przesiać
i dodać do utartej masy oraz wypestkowane czeresnie. Delikatnie wymieszać do połączenia owoców.
Cukinie zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić i odstawić na 20 minut, po czym odsączyć z nadmiaru wody.
Na koniec dodać do ciasta i wymieszać.
Formę do pieczenia 24 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto, wyrównać wierzch.
Piec w 180'C przez 40 minut lub do suchego patyczka.
Po upieczeniu odstawić do wystudzenia.
Czekoladę połamać na kawałki dodać miękkie masło i roztopić w kąpieli wodnej na srednim ogniu.
Posmarować wierzch ciasta czekoladowego z cukinią i czereśniami czekoladą i udekorować kilkoma czeresniami i listkami mięty.
Smacznego !