Ciasto czekoladowe z cukinią i czereśniami

Ciasto czekoladowe z cukinią i czereśniami

Zdjęcie - Ciasto czekoladowe z cukinią i czereśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepyszne czekoladowe ciasto, że nie sposób mu się oprzeć, by nie sięgać po więcej.

Bardzo wilgotne, dzięki dodaniu startej cukinii i też na długo pozostaje miękkie.

Ciemne czeresnie dodają swieżosci i dodatkowo podnoszą walory smakowe.

Ciasto czekoladowe z cukinią i czereśniami, to pyszny smakołyk do mocnej czarnej.

Polecam przepis z przyjemnoscią.

 

Składniki na ciasto czekoladowe z cukinią i czereśniami:

1 szklanka cukru drobnego

200 g masła miękkiego

3 jajka

1 łyżeczka ekstraktu rumowego

1 łyżka rumu ciemnego

1/2 szklanki jogurtu greckiego

2 i 1/4 szklanki mąki pszennej

3 łyżki kakao ciemnego

1 łyżeczka sody spożywczej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

180 g ciemnych czeresni

1/4 łyżeczki soli

2 małe cukinie

Składniki na polewę:

120 g czekolady deserowej ciemnej

50 g miękkiego masła

Zdjęcie - Ciasto czekoladowe z cukinią i czereśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przygotowanie ciasta czekoladowego z cukinią i czereśniami:

Masło utrzeć z cukrem, jajkami, jogurtem i ekstraktem rumowym.

Mąkę wymieszać z proszkiem, sodą, kakao, przesiać

i dodać do utartej masy oraz wypestkowane czeresnie. Delikatnie wymieszać do połączenia owoców.

Cukinie zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić i odstawić na 20 minut, po czym odsączyć z nadmiaru wody.

Na koniec dodać do ciasta i wymieszać.

Formę do pieczenia 24 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto, wyrównać wierzch.

Piec w 180'C przez 40 minut lub do suchego patyczka.

Po upieczeniu odstawić do wystudzenia.

Czekoladę połamać na kawałki dodać miękkie masło i roztopić w kąpieli wodnej na srednim ogniu.

Posmarować wierzch ciasta czekoladowego z cukinią i czereśniami czekoladą i udekorować kilkoma czeresniami i listkami mięty.

Zdjęcie - Ciasto czekoladowe z cukinią i czereśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego !

Kategorie przepisów