Ciasto czekoladowe z chałwą

Ciasto czekoladowe z chałwą
Zdjęcie - Ciasto czekoladowe z chałwą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto czekoladowe z chałwą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto czekoladowe z chałwą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki na ciasto:
  • 5 jaj
  • 1 ½ szklanki cukru
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki kakao
  • 1 szklanka oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
na krem:
  • 2 budynie waniliowe
  • 4 łyżki cukru
  • 600 ml mleka
  • 200 g masła
  • 250 g chałwy
do nasączenia:
  • 2/3 szklanki mocnej kawy
  • 3 łyżki białego rumu
Przygotowanie

Ciasto:

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić. Jajka ubić z cukrem. Mąkę przesiać razem z proszkiem, sodą i kakao.

Do ubitych jajek dodawać na przemian mąkę z dodatkami, olej oraz rozpuszczoną czekoladę.

Wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180°C około 45 minut. Wystudzić.


Krem:

Ugotować budyń z cukrem, przestudzić.

Masło utrzeć na puch, nadal ucierając, dodawać po łyżce przestudzonego budyniu. Dodać pokruszoną chałwę, dokładnie wymieszać.


Całość:

Ciasto przekroić na trzy placki, ściąć wierzch, tak aby wyrównać placki. Okruchy będzie można wykorzystać do ozdobienia ciasta.


Na paterze układać kolejne blaty, każdy z nich przed nałożeniem masy nasączyć. Resztę masy wyłożyć na wierzch i na boki.


Porada:

Ciasto można podać w formie tortu lub zwykłego placka.



Przepis pochodzi z cafebabilon.blogspot.com

Kategorie przepisów