Ciasto czekoladowe bezglutenowe - gluten free
Jedna z moich czytelniczek poprosiła mnie o przepis na ciasto czekoladowe bezglutenowe.
Jakoś nie złożyło się ostatnio, abym zwracała uwagę na ciasta bez glutenu. Być może wynika to z tego, że nie mamy z glutenem problemu. Co prawda, muszę przyznać, że ograniczając białą mąkę waga idzie w dół, ale jedząc białą mąkę po prostu nie chorujemy.
Ale wracając do przepisu, to takie ciasto w niczym nie ujmuje smaku klasycznemu ciastu czekoladowemu.
Powiedziałbym, że struktura ciasta przypomina tą z brownie, czyli jest lekko gliniaste, ale jednocześnie dość puszyste.
Lekkie, ale wilgotne.
Smak czekolady dodatkowo podkręciłam granulkami karmelowej kawy rozpuszczalnej.
Ogólnie: pyszne, i na pewno wrócę do tego przepisu jeszcze nie raz.
Forma: okrągła 22 cm
Składniki:
100 g ciemnej czekolady
3 jajka (żółtka i białka oddzielnie)
90 g cukru
szczypta soli
120 g mielonych migdałów/ orzechów laskowych
1 łyżka kakao
1 łyżka rozpuszczalnej kawy karmelowej (same granulki, niesamowicie uwalniają aromat)
1/2 łyżki proszku do pieczenia
2 łyżki mleka
Sposób przygotowania:
- Nastaw piekarnik na 150 C i wyłóż papierem do pieczenia okrągłą formę.
- Czekoladę roztop w mikrofali lub w kąpieli wodnej i odstaw.
- Ubij na sztywno pianę z trzech białek, dodając szczyptę soli.
- W większej misce dokładnie wymieszaj żółtka oraz cukier, do uzyskania jasnego koloru oraz puszystości masy.
- Do masy żółtkowej wlej roztopioną czekoladę, delikatnie zamieszaj. Dodaj mielone migdały, kakao, kawę oraz mleko. Delikatnie zamieszaj i w trzech turach dodaj ubitą pianę i połącz ją z masą delikatnymi ruchami.
- Wylej ciasto na blaszkę i piecz 10 minut w 150 C, a potem około 30 minut w temperaturze 160 C.
- Można podawać z owocami.