Ciasto budyniowe z truskawkami, galaretką i śmietankową pianką
Obiecałam 2 nowe ciacha z truskawkami, a więc słowa dotrzymuję!
Dziś mam dla Was przepis na przepyszne ciacho z kremem budyniowym, truskawkami i galaretką.
Co prawda ciasto budyniowe z truskawkami jest już na blogu, ale takiej wersji jak ta – na bank nie znajdziecie!
Robi się je szybko, jest bez pieczenia i nie wymaga wiele pracy.
Gorąco polecam!
W sam raz na upalny dzień!
Smacznego!
SKŁADNIKI:
( 24×24 )
* truskawki – 400 g
* biszkopty podłużne – 150 g (150 g)
* herbatniki kakaowe – 130 g (130 g)
* budyń śmietankowy bez cukru – 80 g
* mleko – 700 ml
* cukier – 60 g
* masło – 300 g
* galaretka truskawkowa – 2 op ( po 75 g )
* śmietana 36% – 150 ml
* cukier puder – 2 łyżki
* żelatyna – 1 łyżeczka
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Układamy biszkopty jeden obok drugiego. Delikatnie nasączamy herbatą.
Do garnka wlewamy 500 ml mleka, do reszty wsypujemy budynie i dodajemy 5 łyżek cukru.
Mieszamy do rozpuszczenia cukru.
Do gotującego mleka wlewamy rozrobione budynie.
Cały czas mieszając gotujemy ( ok. 2 minuty ).
Po zagotowaniu przykrywamy folią i odstawiamy do wystudzenia.
2 galaretki rozpuszczamy w 800 ml wrzątku, studzimy.
Do misy miksera wkładamy 300 g masła, ubijamy na puch.
Następnie łyżka po łyżce dodajemy wystudzony budyń ( masło i budyń powinny mieć tą samą temperaturę ).
Krem wykładamy na biszkopty, rozprowadzamy.
Przykrywamy herbatnikami, dociskamy, chłodzimy.
Śmietanę kremówkę ubijamy na puch z cukrem pudrem, a następnie wlewamy lekko ciepłą żelatynę ( hartując wcześniej ).
Wykładamy na schłodzone ciasto.
Układamy truskawki.
Zalewamy tężejącą galaretką.
Chłodzimy przez noc.
Smacznego!