Ciasto budyniowe z masłem orzechowym i krakersami - bez pieczenia!
Z ręką na sercu mogę stwierdzić, że to jedno z moich ulubionych ciast!
Wspaniały, słodki krem budyniowy a’la patisserie połączony z masłem orzechowym i słonymi krakersami tworzy fantastyczna całość , której ciężko się oprzeć!
Zawsze sięgam po dokładkę!
Takie ciasto jest fantastycznym pomysłem na każda rodzinną imprezę albo na weekend do popołudniowej kawki!
Błyskawiczne!
Koniecznie spróbujcie!
SKŁADNIKI:
( blacha 20×26 cm )
KREM BUDYNIOWY:
* mleko 2% – 500 ml
* żółtko „L” – 2 szt
* cukier – 4 łyżki
* mąka pszenna – 3 łyżki
* mąka ziemniaczana – 2 łyżki
* masło min. 82% – 200 g
* ekstrakt waniliowy ( lub ziarna ) – 1 łyżeczka
DODATKOWO:
* krakersy – ok. 30 szt / 1 op
* biszkopty okrągłe – ok. 15 szt
* masło orzechowe ( prawdziwe ) – ok. 150 g
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy mąki, połowę mleka – miksujemy.
Resztę mleka gotujemy z wanilią, na gotujące wlewamy rozrobione mąki – gotujemy energicznie mieszając, aż powstanie budyń, studzimy.
Do wystudzonej masy dodajemy masło i wszystko razem dokładnie miksujemy.
Na blachę wyciągamy warstwę krakersów, smarujemy 1/3 kremu i połową masła orzechowego.
Układamy kolejną warstwę krakersów -> krem → masło orzechowe.
Całość przykrywamy delikatnie nasączonymi biszkoptami.
Wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!