Ciasto budyniowe z masłem orzechowym i krakersami - bez pieczenia!

Ciasto budyniowe z masłem orzechowym i krakersami - bez pieczenia!

Z ręką na sercu mogę stwierdzić, że to jedno z moich ulubionych ciast!

Wspaniały, słodki krem budyniowy a’la patisserie połączony z masłem orzechowym i słonymi krakersami tworzy fantastyczna całość , której ciężko się oprzeć!

Zawsze sięgam po dokładkę!

Takie ciasto jest fantastycznym pomysłem na każda rodzinną imprezę albo na weekend do popołudniowej kawki!

Błyskawiczne!

Koniecznie spróbujcie!

Zdjęcie - CIASTO BUDYNIOWE Z MASŁEM ORZECHOWYM I KRAKERSAMI  - bez pieczenia! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SKŁADNIKI:

( blacha 20×26 cm )

KREM BUDYNIOWY:

* mleko 2% – 500 ml

* żółtko „L” – 2 szt

* cukier – 4 łyżki

* mąka pszenna – 3 łyżki

* mąka ziemniaczana – 2 łyżki

* masło min. 82% – 200 g

* ekstrakt waniliowy ( lub ziarna ) – 1 łyżeczka

DODATKOWO:

* krakersy – ok. 30 szt / 1 op

* biszkopty okrągłe – ok. 15 szt

* masło orzechowe ( prawdziwe ) – ok. 150 g

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy mąki, połowę mleka – miksujemy.

Resztę mleka gotujemy z wanilią, na gotujące wlewamy rozrobione mąki – gotujemy energicznie mieszając, aż powstanie budyń, studzimy.

Do wystudzonej masy dodajemy masło i wszystko razem dokładnie miksujemy.

Na blachę wyciągamy warstwę krakersów, smarujemy 1/3 kremu i połową masła orzechowego.

Układamy kolejną warstwę krakersów -> krem → masło orzechowe.

Całość przykrywamy delikatnie nasączonymi biszkoptami.

Wstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Smacznego!

 Zdjęcie - CIASTO BUDYNIOWE Z MASŁEM ORZECHOWYM I KRAKERSAMI  - bez pieczenia! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów