Ciasto budyniowe z kremem adwokatowym i śmietankową pianką – bez pieczenia
Moja mama znów szaleje w kuchni i co weekend funduje nam nowe wypieki!
Tym razem postawiła nie na ciacho z sezonowymi owocami, tak jak ostatnio, a na ciacho z pysznym kremem budyniowym.
Dawno nie było tu takiego przepisu na blogu, a gwarantuję Wam, że zrobi furorę!
Połączenie pysznego kremu budyniowego ze słodkimi delicjami i lekką, puszystą pianką na bank zachwyci wszystkich wielbicieli słodkości.
Ciacho jest bardzo łatwe w przygotowaniu – zajmie to tylko kilkanaście minut.
Będzie idealny pomysłem na weekendowe wypieki.
Koniecznie spróbujcie!
SKŁADNIKI:
- biszkopty podłużne – 200 g
- śmietana 30% – 500 ml
- cukier – 0,5 szkl
- mleko – 800 ml
- budyń adwokatowy bez cukru ( może być inny smak ) – 80 g
- mąka ziemniaczana – 30 g
- masło – 150 g
- delicje – 300 g
- galaretka cytrynowa – 70 g
- czekolada do dekoracji
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Do garnka wlewamy 600 ml mleka.
Do reszty dodajemy 2 budynie, wsypujemy 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej, mieszamy.
Do gorącego mleka wsypujemy 0,5 szkl cukru, mieszamy, dodajemy 150 g pokrojonego masła, mieszamy do rozpuszczenia.
Do gotującego wlewamy rozpuszczony proszek, zagotowujemy i gotujemy kilka minut, do zgęstnienia.
Uważajmy, by nie przypalić!
Na dnie blachy układamy biszkopty.
Wylewamy gęsty i ciepły budyń, wyrównujemy.
Układamy delicje, dociskamy.
Odstawiamy do wystudzenia budyniu.
Galaretkę rozpuszczamy w 150 ml wrzątku, mieszamy, odstawiamy do studzenia.
Do wysokiego naczynia wlewamy kremówkę, ubijamy na sztywno.
Do ubitej wlewamy wystudzoną, ale płynną galaretkę, cały czas miksujemy do połączenia składników.
Wylewamy na delicje, rozprowadzamy.
Posypujemy tartą czekoladą, odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Smacznego!