Ciasto biszkoptowe z makiem cytrynową pianką i brzoskwiniami
Dziś mam dla Was słodki przepis na jedno z tych ciast, na które przepis otrzymała mama od koleżanki z pracy.
Tak, jak Wam już kiedyś pisałam : to mama ostatnio przejęła słodkie dowodzenie nad blogiem!
Połączenie dwóch biszkoptów – klasycznego i makowego z cytrynową pianką i słodkimi, soczystymi brzoskwiniami tworzy fantastyczną całość!
Jest to ciasto, któremu absolutnie nikt się nie oprze!
Łatwe!
Szybkie!
Pyszne!
Koniecznie spróbujcie!
Będzie hitem na Waszym stole!
Ps. A jeśli lubicie makowe ciasta, to koniecznie spróbujcie jeszcze TEGO!
Polecam!
SKŁADNIKI:
( 22×30 )
BISZKOPT KLASYCZNY:
* żółtko 8 szt
* jajko – 2 szt
* cukier – 0,5 szkl
* mąka pszenna 0,5 szkl
* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
BISZKOPT MAKOWY:
* białko 8 szt
* cukier – 1 szkl
* mąka pszenna – 0,5 szkl
* mak – 0,5 szkl
* proszek do pieczenia -1 łyżeczka
PIANKA CYTRYNOWA:
* galaretka cytrynowa – 2 szt
* śmietana 36% – 500 ml
* cukier puder – 6 łyżek
* brzoskwinie – ok. 200 g
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
BISZKOPT KLASYCZNY:
Żółtka z całymi jajkami ubijamy ok. 10 minut na puch.
Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia ( stopniowo ) miksując na najmniejszych obrotach lub ręcznie.
Wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy ok. 15 minut w 180C.
Studzimy.
BISZKOPT MAKOWY:
Białka ubijamy na sztywno dodając p[od koniec cukier.
Dodajemy przesianą mąkę z makiem oraz proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy.
Pieczemy w tej samej formie przez ok. 15 minut w 180C.
Studzimy.
PIANKA CYTRYNOWA:
Do 500 ml wrzątku wsypujemy galaretki, studzimy.
Zimną śmietanę ubijamy na sztywno dodając pod koniec cukier puder.
Wlewamy zimne, lekko tężejące galaretki, miksujemy.
Dodajemy pokrojone w kawałeczki brzoskwinie.
CAŁOŚĆ:
Biszkopt klasyczny kroimy na 2 blaty.
Pierwszy układamy w formie.
Smarujemy połową pianki, układamy biszkopt makowy, dociskamy.
Wykładamy resztę masy i przykrywamy drugim biszkoptowym blatem.
Chłodzimy przez noc.
Smacznego!