Ciasto biszkoptowe z makiem cytrynową pianką i brzoskwiniami

Ciasto biszkoptowe z makiem cytrynową pianką i brzoskwiniami

Dziś mam dla Was słodki przepis na jedno z tych ciast, na które przepis otrzymała mama od koleżanki z pracy.

Tak, jak Wam już kiedyś pisałam : to mama ostatnio przejęła słodkie dowodzenie nad blogiem!

Połączenie dwóch biszkoptów – klasycznego i makowego z cytrynową pianką i słodkimi, soczystymi brzoskwiniami tworzy fantastyczną całość!

Jest to ciasto, któremu absolutnie nikt się nie oprze!

Łatwe!

Szybkie!

Pyszne!

Koniecznie spróbujcie!

Będzie hitem na Waszym stole!

Ps. A jeśli lubicie makowe ciasta, to koniecznie spróbujcie jeszcze TEGO!

Polecam!

Zdjęcie - CIASTO BISZKOPTOWE Z MAKIEM, CYTRYNOWĄ PIANKĄ I BRZOSKWINIAMICIASTO BISZKOPTOWE Z MAKIEM, CYTRYNOWĄ PIANKĄ I BRZOSKWINIAMI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SKŁADNIKI:

( 22×30 )

BISZKOPT KLASYCZNY:

* żółtko  8 szt

* jajko – 2 szt

* cukier – 0,5 szkl

* mąka pszenna  0,5 szkl

* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

BISZKOPT MAKOWY:

* białko  8 szt

* cukier – 1 szkl

* mąka pszenna – 0,5 szkl

* mak – 0,5 szkl

* proszek do pieczenia -1 łyżeczka

PIANKA CYTRYNOWA:

* galaretka cytrynowa – 2 szt

* śmietana 36% – 500 ml

* cukier puder – 6 łyżek

* brzoskwinie – ok. 200 g

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

BISZKOPT KLASYCZNY:

Żółtka z całymi jajkami ubijamy ok. 10 minut na puch.

Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia ( stopniowo ) miksując na najmniejszych obrotach lub ręcznie.

Wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy ok. 15 minut w 180C.

Studzimy.

BISZKOPT MAKOWY:

Białka ubijamy na sztywno dodając p[od koniec cukier.

Dodajemy przesianą mąkę z makiem oraz proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy.

Pieczemy w tej samej formie przez ok. 15 minut w 180C.

Studzimy.

PIANKA CYTRYNOWA:

Do 500 ml wrzątku wsypujemy galaretki, studzimy.

Zimną śmietanę ubijamy na sztywno dodając pod koniec cukier puder.

Wlewamy zimne, lekko tężejące galaretki, miksujemy.

Dodajemy pokrojone w kawałeczki brzoskwinie.

CAŁOŚĆ:

Biszkopt klasyczny kroimy na 2 blaty.

Pierwszy układamy w formie.

Smarujemy połową pianki, układamy biszkopt makowy, dociskamy.

Wykładamy resztę masy i przykrywamy drugim biszkoptowym blatem.

Chłodzimy przez noc.

Smacznego!

Zdjęcie - CIASTO BISZKOPTOWE Z MAKIEM, CYTRYNOWĄ PIANKĄ I BRZOSKWINIAMICIASTO BISZKOPTOWE Z MAKIEM, CYTRYNOWĄ PIANKĄ I BRZOSKWINIAMI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów