Ciasto bez pieczenia – z mascarpone i masłem orzechowym
Do przygotowania tego ciasta przymierzałam się już jakiś czas temu. Kupiłam nawet wszystkie brakujące składniki, ale w ostateczności na weekend upiekłam zupełnie inne ciasto.
Jak się okazało, bardzo dobrze, bo gdy pewnego dnia dostaliśmy informację, że moich rodziców odwiedzą znajomi, mogłam im na szybko przygotować słodki poczęstunek.
Ciasto jest bardzo szybkie do przygotowania. Bez pieczenia. Co prawda im dłużej stoi w lodówce, tym jest lepsze (warstwa krakersów na wierzchu idealnie wówczas mięknie), ale i tak to fajna opcja na deser ratunkowy. Zawsze jest też opcja, aby krakersy nasączyć delikatnie (najlepiej za pomocą pędzelka) np mlekiem.
Masa na bazie mascarpone, bitej śmietany i masła orzechowego jest tak delikatna, że wprost rozpływa się w ustach. Jeżeli tylko lubicie masło orzechowe i łakocie o jego posmaku, myślę, że powinniście być zadowoleni.
Spód:
- 100 g ciasteczek owsianych/mielonych orzechów?
- 100 g solonych krakersów
- 60 g roztopionego masła
Masa:
- 250 g sera mascarpone
- 250 ml śmietanki 36%
- 3/4 szkl. masła orzechowego
- 3/4 szkl. cukru pudru
- 1 op. śmietan-fixu / 1 łyżeczka żelatyny
Polewa:
- 50 g czekolady mlecznej
- 2-3 łyżki śmietanki 36%
Dodatkowo:
- krakersy
Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier puder. Następnie dajemy mascarpone i masło orzechowe, miksujemy do połączenia. Jedną łyżkę masy łączymy z rozpuszczoną żelatyną, a kiedy ładnie się połączy, dodajemy ją do reszty masy i krótko miksujemy. Powstałą masę wykładamy na ciasteczkowy spód.
Na wierzchu rozkładamy krakersy.
Ciasteczka owsiane oraz krakersy drobno mielimy. Mieszamy z roztopionym masłem. Masę ciasteczkową rozprowadzamy (lekko dociskając) na spodzie wyłożonej papierem do pieczenia blaszki 20x20cm. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i podpiekamy przez około 10-15 minut. Studzimy.
Serek mascarpone miksujemy krótko z masłem orzechowym i cukrem pudrem (tylko do połączenia).
Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno pod koniec dodając zagęstnik. Ubitą śmietanę łączymy z masą serowo-orzechową, mieszamy szpatułką. Wykładamy na podpieczony spód ciasteczkowy.
Na wierzchu rozkładamy krakersy.
Śmietankę oraz czekoladę podgrzewamy w kąpieli wodnej. Gdy czekolada się rozpuści i połączy ze śmietanką, wylewamy powstałą polewę na krakersy. Wierzch możemy udekorować dodatkowo pokruszonymi krakersami.
Wstawiamy do lodówki do schłodzenia (na minimum 2 godziny).
Polecam również przepis na Zapiekane rożki z tortilli