Ciasto bananowe z orzechami i czekoladą
To ciasto jest idealne do przerobienie zbyt dojrzałych bananów, po które nikt już nie chce sięgnąć.
Jednak ma jeszcze jedną zaletę - musi być naprawdę dobre, skoro zniknęło w takim tempie...
Ciasto bananowe z czekoladą i orzechami
SKŁADNIKI:
- 30 dkg mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli
- 10 dkg miękkiego masła
- 2/3 szklanki cukru
- 2 duże jajka (lub 3 mniejsze)
- 3 bardzo dojrzałe banany
- 10 dkg gorzkiej czekolady
- 1 szklanka orzechów laskowych
Orzechy i czekoladę posiekać. Banany rozgnieść widelcem. Mąkę razem z sodą i solą przesiać.
Masło z cukrem utrzeć na gładką masę. Nadal ucierając dodawać mąkę, jajka oraz puree z bananów.
Na koniec do masy dodać posiekane orzechy i czekoladę.
Masę przełożyć do foremki. Jeśli korzystacie z tradycyjnej formy musicie ją posmarować masłem i wysypać bułką tartą lub sięgnąć po papier do pieczenia. Ja piekłam ciasto w silikonowej formie do keksówki, więc nie musiałam jej ani smarować ani wysypywać.
Piec w temperaturze 180 stopni ok. 40-45 minut, ciasto po włożeniu patyczka powinno być suche. Wyślij pocztą e-mailWrzuć na blogaUdostępnij w usłudze TwitterUdostępnij w usłudze Facebook Reakcje: