Ciastko lava cake z mascarpone z truskawkami
Składniki
- 150 g mascarpone
- 150 g truskawek
- 150 g gorzkiej czekolady
- 50 g cukru
- 40 ml oleju Oliwier
- 30 g mąki pszennej
- 10 g cukru pudru
- 5 g kakao
- 1 jajko
- 1 żółtko
Przygotowanie
Piekarnik rozgrzewamy do 180℃. Mascarpone lekko ubijamy. Dodajemy rozgniecione widelcem truskawki i cukier puder. Wstawiamy na 15 minut do zamrażarki.
125 g czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej. Pozostałą czekoladę ścieramy na tarce.Cukier lekko ubijamy z jajkiem i żółtkiem. Stale mieszając, dodajemy roztopioną czekoladę i olej . Na koniec dodajemy mąkę i mieszamy do połączenia się składników.
2 ramekiny natłuszczamy, oprószamy kakao i wypełniamy ciastem. Pieczemy 12 minut. Wnętrze powinno pozostać płynne.
Odstawiamy na 5 minut, a następnie przekładamy na talerzyk. Możemy też podać w ramekinach.
Ciastka oprószamy lekko kakao i startą czekoladą. Podajemy z lekko zmrożonym serkiem mascarpone z truskawkami.
Przepis przygotowała autorka bloga www.osmykolorteczy.pl