Ciastka z piankami

Ciastka z piankami marshmallow z dużą dawką czekolady odrobiną orzechów nerkowca i do tego rodzynki brzmi nieźle? O tak! To jest to, czego potrzebuje każdy człowiek i to nie tylko jesienią. Duża porcja czekolady, która podczas pieczenia mięknie i rozpływa się pianki marshmallow pod wpływem dużej temperatury karmelizują się tak jak panki pieczone nad ogniskiem (scenka znana z filmów amerykańskich ;)). Kiedy ciastka są jeszcze ciepłe czekolada i pianki cudownie ciągną się przy każdym kęsie. Po całkowitym wystudzeniu ciastka z zewnątrz robią się chrupiące, jednak w środku nadal pozostają miękkie. Do dzisiejszego przepisu dodałam orzechy nerkowca, ale nie przejmujcie się, jeśli ich nie macie, bo można użyć  dowolnych orzechów na przykład laskowych, włoskich albo pekan. Rodzynki również można zamienić na żurawinę lub drobno pokrojoną morelę. Ciastka można dowolnie komponować, zamieniać dodatki spróbujcie koniecznie. Smacznego!

Ciastka z piankami Zdjęcie - Ciastka z piankami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Drukuj Czas przygotowania 20 min Czas gotowania 15 min Całkowity czas 35 min Autor: Anna Typ dania: Desery Ilość porcji: 24 Składniki
  • 230 g mąki pszennej
  • 40 g kakao
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki sody
  • 200 g cukru
  • 160 g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 1 szklanka małych pianek marshmallow - jeśli nie macie małych można duże pianki przekroić na 4 części
  • 30 g rodzynek
  • 30 g orzechów nerkowca - delikatnie posiekane
  • 100 g czekolady deserowej lub gorzkiej pokrojonej w drobną kostkę
Instrukcje
  1. Piekarnik rozgrzać do temperatury st 180 C
  2. Masło umieścić w misce dodać cukier i ubić na puszystą masę, następnie dodać jajko,ekstrakt waniliowy oraz mleko, zmiksować
  3. W innej misce wymieszać wszystkie składniki suche
  4. Do miski z utartym masłem dodać składniki suche w dwóch porcjach, zmiksować do połączenia się w jednolitą masę
  5. Na koniec dodać czekoladę pianki, rodzynki i orzechy, wymieszać przy pomocy łyżki
  6. Na blachę położyć papier do pieczenia, łyżką do nakładania lodów odmierzać porcje ciasta, nakładać na papier, każdą kulkę ciasta delikatnie rozpłaszczyć
  7. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez 13-15 minut
  8. Po upieczeniu ciastka przenieść na kratkę i przestudzić
  9. Ciastka można jeść na ciepło i na zimno
  10. Smacznego!
 

Zdjęcie - Ciastka z piankami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciastka z piankami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

Przepisy z tych kategorii

Babeczki bounty
1

Babeczki bounty

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Francuskie rogaliki z powidłami, czekoladą i orzechami laskowymi
1

Francuskie rogaliki z powidłam…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Ciastka czekoladowo-orzechowe
2

Ciastka czekoladowo-orzechowe

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Ciasteczka owsiane z czekoladą i orzeszkami
1

Ciasteczka owsiane z czekoladą…

KuraDomowa KuraDomowa
Smacznie Zdrowo Tanio

Ciasto zebra marchewkowo – czekoladowe

Ciasto zebra marchewkowo – cze…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Tatar z tuńczyka.  Orientalny domowy piknik

Tatar z tuńczyka. Orientalny…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Przepisy z tych kategorii

Ciasto ucierane z owocami
1

Ciasto ucierane z owocami

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Risotto ze szparagami

Risotto ze szparagami

Konstancja Konstancja
Atlas Smaków

Kompot z rabarbaru i płatków róży

Kompot z rabarbaru i płatków r…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Kruche ciasto owsiane z malinami

Kruche ciasto owsiane z malina…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Buddha bowl z boczniakami, prażoną ciecierzycą i sosem z tahini

Buddha bowl z boczniakami, pra…

food² food²
Food Square

Jaglanka z karmelizowaną marchwią

Jaglanka z karmelizowaną march…

figmara figmara
figowe smaki