Ciastka z orzechami i sezamem

Zdjęcie - Ciastka z orzechami i sezamem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciastka z orzechami i sezamem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciastka z orzechami i sezamem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Bardzo chrupiące ciastka z orzechami, sezamem i płatkami owsianymi. Są wynikiem totalnej improwizacji, ale efekt przerósł moje najśmielsze oczekiwania. Według mnie ciastka są idealne, bosko chrupiące, kruche i mocno bakaliowe… doskonałe: do kawy, śniadania czy podwieczorku


SKŁADNIKI:
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
1/2 szklanki płatków owsianych górskich
1/2 szklanki płatków migdałowych
1/3 szklanki nasion sezamu
1/3 szklanki suszonej żurawiny
2 łyżki maki pszennej
60 dag masła
1/2 szklanki śmietanki 30%
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka aromatu migdałowego

Na suchej, dużej patelni upraż na złoty kolor: sezam, płatki migdałowe i płatki owsiane.
Połącz z posiekanymi orzechami włoskimi, żurawiną i 2 łyżkami mąki.
W garnuku rozpuść masło, dodaj śmietankę i cukier puder. Dokładnie wymieszaj i zagotuj.
Garnek odstaw z ognia, dodaj mieszankę orzechową i aromat. Dokładnie wymieszaj.
Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia i łyżką nakładaj porcje ciastek.
Wstaw do piekarnika i piecz około 15-20 minut na złoty kolor.
Po upieczeniu wystudź.

Zdjęcie - Ciastka z orzechami i sezamem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy