Ciastka owsiane z żurawiną i czekoladą
W poszukiwaniu zdrowych słodkości, zazwyczaj idziemy prostą drogą i wybieramy ciastka owsiane. Szybki i łatwe w przygotowaniu, pożywne i sycące, a przy tym zdrowe.
Ciasteczka owsiane mają jeszcze jeden wielki plus - możemy zmieniać ich smak, poprzez dodawanie coraz to innych dodatków. Śmiało wrzucamy do ciasta na ciasteczka wszelakie pestki i nasiona, bakalie, czekoladę i inne.
W moich ciasteczkach kusi karminową czerwienią i nęci kwaśnością dodatek świeżej żurawiny, a gorzka czekolada nadaje im charakteru.
Składniki:
- 200 g płatów owsianych błyskawicznych
- 150 g cukru trzcinowego
- 50 g miodu
- 180 g mąki pszennej ( najlepiej pełnoziarnistej )
- 60 g oleju kokosowego ( lub masła )
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
- 80 g gorzkiej czekolady lub kropelek czekoladowych
- 100 g świeżej żurawiny
Wykonanie:
Miód i olej kokosowy rozgrzać do płynnej postaci.
Jajka rozmącić, dodając sól.
W misce wymieszać płatki owsiane z mąką,cukrem, cynamonem i proszkiem do pieczenia. Dodać płynny miód i olej kokosowy - dokładnie wymieszać.
Czekoladę posiekać na drobne kawałki, owoce żurawiny pokroić. Dodać do ciasta i ra jeszcze wymieszać.
Ciasto przełożyć na blat/stolnicę podsypany mąką, uformować rulon średnicy około 4-5 cm. Ciasno owinąć folią spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki.
Schłodzony wałek ciasta kroić w plastry grubości około 1 cm i formować w okrągłe ciasteczka.
Ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
piec w 170 stopniach C przez 15 minut.
Smacznego !