Ciastka owsiane z dynią, białą czekoladą, żurawiną i wiśniami
Do tych ciastek przymierzałam się od dłuższego czasu.W końcu upiekłam.Ciasteczka w piekarniku rozlały się i połączyły.Wyglądają tak sobie, ale smakują bardzo dobrze....Są bardzo miękkie, trzeba je zjeść w ciągu 3-4 dni.Przepis pochodzi z bloga my baking addiction:
Składniki
2 kubki mąki
1 ½ kubka płatków owsianych - NIE błyskawicznych
1 łyżeczka sody
1 ½ łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka przyprawy do pumkin pie - jadałam przyprawę do szarlotki, można też dodać przyprawę do piernika
½ łyżeczki soli
1 kostka masła
1 kubek jasnobrązowego cukru
1 kubek białego cukru
1 kubek pure z dyni
1 duże jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 kubek posiekanej białej czekolady
1 kubek suszonych wiśni - ja dałam wiśnie kandyzowane i żurawinę
1. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Blachę wyłożyć papierem albo matą silikonową.
2. Wymieszać mąkę, płatki, sodę,cynamon, przyprawę i sól. Masło zmiksować z 2 rodzajami cukru.
3. Dodać dynię, jajko i ekstrakt z wanilii,dobrze zmiksować. Dodać mieszankę mąki i płatków, dokładnie wymieszać. Dodać białą czekoladę i owoce.
4. Ciasto wykładać łyżeczką na blachę.
5. Piec 12-14 minut albo do momentu, aź ciastka będą lekko brązowe.Ostudzić na kratce.Ciasteczka można przechowywać w szczelnym pudełku do 3 dni. Smacznego :)
rok temu na blogu:
racuszki z dyni
i kurczak z dynią i warwami.