Ciasteczkowe babeczki w wielkanocnej odsłonie
Witam, zapraszam dziś na ciasteczkowe babeczki. Ekspresowe w wykonaniu, potrzebują trochę czasu na zastygnięcie. Bardzo smaczne, chrupkie i mocno czekoladowe. Moje są w wersji rumowej z rodzynkami. Polecam.
Składniki na dużych babeczek:
- 225g ciemnej czekolady - u mnie rumowa z rodzynkami
- puszka mleka skondensowanego słodzonego 397g
- 110 g masła
- około 300g ciasteczek
Przygotuj formę na duże muffiny najlepiej silikonową.
Do garnuszka wlej mleko skondesowane, dodaj masło i połamaną na kawałki czekoladę. Podgrzewaj cały czas mieszając aż czekolada się zupełnie rozpuści. Następnie do ciepłej masy dodaj połamane na malutkie kawałki ciasteczka (użyłam herbatników).
Przełóż masę do foremki silikonowej. Wstaw do lodówki na kilka godzin lub na noc aż zastygną. Gotowe babeczki okrój naokoło zanurzonym w gorącej wodzie nożem. Następnie przełóż babeczki na talerzyki. Babeczki można udekorować. U mnie wielkanocne gniazdka z jajeczkami. Można też obłożyć babeczki lukrem plastycznym.
Smacznego :) Wydrukuj przepis