Ciasteczka z masłem migdałowym, żurawiną i morelą
Dzień dobry :-) Jak tam u Was zima? U nas dziś od rana pada dość intensywnie śnieg, ale temperatura lekko na plusie więc raczej długo nie poleży. Ja przychodzę dziś do Was z przepisem na pyszne ciasteczka z masłem migdałowym, suszoną morelą i żurawiną. Ciasteczka są proste w przygotowaniu i smakują rewelacyjnie. Polecam i miłego dnia wszystkim życzę :-)
Składniki:
- 350 g mąki pszennej
- 200 g masła w temp. pokojowej
- 185 g masła migdałowego prażonego
- 150 g cukru trzcinowego
- 2 jajka L
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 70 g moreli suszonych
- 100 g żurawiny suszonej
1. Do misy dajemy masło i ucieramy je z cukrem. Następnie dodajemy masło migdałowe, ucieramy do połączenia się składników.
2. Teraz dodajemy jajka, miksujemy. Mąkę mieszamy z sodą i proszkiem do pieczenia. Partiami dodajemy do ciasta, miksujemy.
3. Na samym końcu dodajemy posiekaną żurawinę i suszone morele. Mieszamy.
4. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Łyżką nabieramy porcje ciasta, formujemy kulkę wielkości orzecha włoskiego i układamy w odstępach na blaszce.
5. Pieczemy w 180 stopniach (termoobieg) około 12 - 15 minut. Studzimy na kratce. Smacznego :-)