Ciasteczka z krówkami, jabłkami i białą czekoladą
Nasze tegoroczne ciasteczka zostawione dla Mikołaja miały w sobie mnóstwo pyszności. Były w nich słodkie i kruche krówki, lekko kwaśne jabłka i biała czekolada. Wyszły miękkie i bardzo smaczne. Nasza córka już w Mikołaja nie wierzy, ale uznałyśmy, że tradycja powinna być zachowana ? Wspomniała po cichu, że w tym roku chętnie pomoże tacie zjeść ciastka i wypić mleko ? O marchewce dla reniferów nie wspomniała ?
Przepis na te ciastka znalazłam na blogu Kwestia Smaku. Na życzenie córki dodałam białą czekoladę ?
Składniki (ok. 15 ciastek):
- 100 g masła
- pół szklanki cukru pudru
- 220 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 6 cukierków “krówek”
- pół tabliczki białej czekolady
- pół jabłka
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- pół łyżeczki cynamonu
- pół łyżeczki sody
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki:
Krówki i białą czekoladę pokroić w drobną kostkę. Jabłko obrać, również pokroić w drobną kostkę i oprószyć je mąką ziemniaczaną i cynamonem. Wymieszać. Miękkie masło zmiksować z cukrem pudrem na jasny krem. Dodać jajko i ubijać całość razem jeszcze przez ok. 3 minuty. W osobnym naczyniu wymieszać sypkie produkty: mąkę, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia. Przesypać je do ubitej masy i wymieszać całość szpatułką. Dodać posiekane krówki, czekoladę i jabłka. Z gotowej masy formować kulki. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczyć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez ok. 13 – 14 minut (ja piekłam 11 minut). Ostudzić na kratce. Smacznego ?