Ciasteczka (serowe!) z nadzieniem orzechowym
            
Wpadłam w szaleńczy wir wypiekania świątecznych ciasteczek. Jak nie pierniki, to kruche. Jak nie kruche, to… takie z dodatkiem kremowego serka i chrupiącym karmelowym „oczkiem” na środku.

Są lekko uzależniające, uważajcie więc, bo na pewno na jednym się nie skończy!

Proporcje na ok. 40 szt.
     
         
            Ciasteczka (serowe!) z nadzieniem orzechowym
            
Składniki- masło - 150 g
 - serek kremowy - 120 g (typu 'Philadelphia')
 - cukier - 1/2 szklanki
 - cukier brązowy - 1/2 szklanki
 - esencja waniliowa - 1/2 łyżeczki
 - orzechy - 1/2 szklanki (dowolne np. mieszanka migdałów i włoskich, drobno posiekane)
 - sól - 1/4 łyżeczki
 - proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki
 - mąka pszenna - 2 i 1/2 szklanki
 - nadzienie
 - orzechy - 1 szklanka, jw.
 - masło - 4 łyżki, rozpuszczone
 - złoty syrop - 2 łyżki (lub miód)
 - żółtko - 2 szt
 - cukier - 1/4 szklanki
 
Ciasto: Masło zmiksuj z serkiem kremowym, dodaj oba rodzaje cukru i ubijaj, aż powstanie puszysta masa. Dodaj wanilię. Do ciasta wsyp mąkę z solą i proszkiem do pieczenia, wymieszaj, dodaj orzechy. Wstaw na kwadrans do lodówki.
Nadzienie: Masło wymieszaj z cukrem, syropem, żółtkami i orzechami.
Z ciasta formuj kulki wielkości orzech włoskiego. W środku każdej zrób palcem wgłębienie, nałóż do niego kopiastą porcję orzechowego nadzienia.
Ciasteczka wstaw na ok. 17 minut do piekarnika nagrzanego do 180 oC.