Ciasteczka (serowe!) z nadzieniem orzechowym
Wpadłam w szaleńczy wir wypiekania świątecznych ciasteczek. Jak nie pierniki, to kruche. Jak nie kruche, to… takie z dodatkiem kremowego serka i chrupiącym karmelowym „oczkiem” na środku.
Są lekko uzależniające, uważajcie więc, bo na pewno na jednym się nie skończy!
Proporcje na ok. 40 szt.
Ciasteczka (serowe!) z nadzieniem orzechowym Składniki- masło - 150 g
- serek kremowy - 120 g (typu 'Philadelphia')
- cukier - 1/2 szklanki
- cukier brązowy - 1/2 szklanki
- esencja waniliowa - 1/2 łyżeczki
- orzechy - 1/2 szklanki (dowolne np. mieszanka migdałów i włoskich, drobno posiekane)
- sól - 1/4 łyżeczki
- proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki
- mąka pszenna - 2 i 1/2 szklanki
- nadzienie
- orzechy - 1 szklanka, jw.
- masło - 4 łyżki, rozpuszczone
- złoty syrop - 2 łyżki (lub miód)
- żółtko - 2 szt
- cukier - 1/4 szklanki
Ciasto: Masło zmiksuj z serkiem kremowym, dodaj oba rodzaje cukru i ubijaj, aż powstanie puszysta masa. Dodaj wanilię. Do ciasta wsyp mąkę z solą i proszkiem do pieczenia, wymieszaj, dodaj orzechy. Wstaw na kwadrans do lodówki.
Nadzienie: Masło wymieszaj z cukrem, syropem, żółtkami i orzechami.
Z ciasta formuj kulki wielkości orzech włoskiego. W środku każdej zrób palcem wgłębienie, nałóż do niego kopiastą porcję orzechowego nadzienia.
Ciasteczka wstaw na ok. 17 minut do piekarnika nagrzanego do 180 oC.