Ciasteczka (serowe!) z nadzieniem orzechowym

Zdjęcie - Pusty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wpadłam w szaleńczy wir wypiekania świątecznych ciasteczek. Jak nie pierniki, to kruche. Jak nie kruche, to… takie z dodatkiem kremowego serka i chrupiącym karmelowym „oczkiem” na środku.

Zdjęcie - Pusty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Są lekko uzależniające, uważajcie więc, bo na pewno na jednym się nie skończy!

Zdjęcie - Pusty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Proporcje na ok. 40 szt.

Zdjęcie - Pusty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Ciasteczka (serowe!) z nadzieniem orzechowym

Agata, 16 grudnia 2014

Zdjęcie - Pusty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • masło - 150 g
  • serek kremowy - 120 g (typu 'Philadelphia')
  • cukier - 1/2 szklanki
  • cukier brązowy - 1/2 szklanki
  • esencja waniliowa - 1/2 łyżeczki
  • orzechy - 1/2 szklanki (dowolne np. mieszanka migdałów i włoskich, drobno posiekane)
  • sól - 1/4 łyżeczki
  • proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki
  • mąka pszenna - 2 i 1/2 szklanki
  • nadzienie
  • orzechy - 1 szklanka, jw.
  • masło - 4 łyżki, rozpuszczone
  • złoty syrop - 2 łyżki (lub miód)
  • żółtko - 2 szt
  • cukier - 1/4 szklanki
Sposób przygotowania

Ciasto: Masło zmiksuj z serkiem kremowym, dodaj oba rodzaje cukru i ubijaj, aż powstanie puszysta masa. Dodaj wanilię. Do ciasta wsyp mąkę z solą i proszkiem do pieczenia, wymieszaj, dodaj orzechy. Wstaw na kwadrans do lodówki.

Nadzienie: Masło wymieszaj z cukrem, syropem, żółtkami i orzechami.

Z ciasta formuj kulki wielkości orzech włoskiego. W środku każdej zrób palcem wgłębienie, nałóż do niego kopiastą porcję orzechowego nadzienia.

Ciasteczka wstaw na ok. 17 minut do piekarnika nagrzanego do 180 oC.

Zdjęcie - Pusty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy