Ciasteczka owsiane z masłem orzechowym, słonecznikiem i żurawiną
Dzień dobry :-) Pyszne ciasteczka z masłem orzechowym, gorzką czekoladą, słonecznikiem i żurawiną są proste i szybkie w przygotowaniu, no i przede wszystkim smakują rewelacyjnie. Przepis podaję od razu na podwójną porcję, bo ciasteczka znikają błyskawicznie. Polecam i życzę Wam miłego dnia :-)
Składniki:
- 2 szklanki płatków owsianych
- 2 jajka
- 160 g masła
- 10 kopiatych łyżek masła orzechowego
- 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 1 cukier waniliowy
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia"
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1 szklanka suszonej żurawiny
- 1/2 szklanki słonecznika
1. Masło ucieramy z oboma cukrami na jasną, puszystą masę. Następnie dodajemy masło orzechowe i jajka, ciągle ucierając.
2. Płatki owsiane miksujemy blenderem na mąkę (ja zmiksowałam tak średnio, żeby mąką nie była taka miałka, tylko miała kawałki płatków). Do mąki owsianej dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy łyżką. Dodajemy do ciasta i miksujemy do połączenia się składników.
3. Czekoladę siekamy nożem na mniejsze kawałki, żurawinę tak samo. Razem ze słonecznikiem dodajemy do ciasta i całość mieszamy łyżką.
4. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Łyżką nabieramy porcje ciasta i formujemy kulkę wielkości orzecha. Układamy na blaszce i lekko spłaszczamy. Pamiętajmy, żeby ciasteczka układać w odstępach, bo rosną.
5. Pieczemy w 200 stopniach (góra - dół) około 12-15 minut.
6. Ciasteczka po upieczeniu są dość miękkie, ale jak przestygną powinny być chrupkie :-)
Smacznego :-)