Ciasteczka owsiane z bakaliami i skórką pomarańczy
Dzień dobry :-) Kochani dziś przepis na rewelacyjne ciasteczka owsiane z czekoladą, suszoną aronią, słonecznikiem, cynamonem i kandyzowaną skórką pomarańczy. Robi się je szybciutko, pachną i smakują rewelacyjnie. Proponuję od razu zrobić z podwójnej porcji, bo znikają szybciutko :-) Miłego dnia :-)
Składniki na 1 porcję:
- 130 g mąki pszennej
- 120 g masła
- 190 g płatków owsianych (nie błyskawicznych)
- 1/4 szklanki cukru
- 1 jako L
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 łyżki słonecznika
- 50 g kandyzowanej skórki z pomarańczy
- 50 g suszonej aronii
- płatki czekoladowe lub 1/2 tabliczki czekolady (posiekanej)
1. Masło ucieramy z cukrem. Jak masa będzie jasna i puszysta dodajemy jajko i miksujemy. Następnie mąkę mieszamy z płatkami, sodą, proszkiem do pieczenia i cynamonem. Dodajemy stopniowo do ciasta cały czas miksując.
2. Teraz dodajemy posiekaną czekoladą, skórkę z pomarańczy, słonecznik, i aronię. Mieszamy drewnianą łyżką.
3. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Łyżką nabieramy porcje ciasta, forujemy kulkę (jeśli ciasto będzie się kleić ręce oprószamy mąką) i układamy na blaszce zachowując odstępy. Każdą kulkę spłaszczamy.
4. Ciasteczka pieczemy około 12 minut funkcja piekarnika góra/dół. Po upieczeniu studzimy. Smacznego :-)