Ciasteczka orkiszowe z żurawiną
Jedne z lepszych ciasteczek jakie jadłam, bardzo kruche, maślane o lekkim korzennym aromacie. Korzenny aromat zawdzięczają dodatkowi nierafinowanego cukru muscovado. Dla młodszych dzieci żurawinę można zastąpić kawałkami gorzkiej czekolady, lub posiekanymi orzechami. Te zdrowe ciasteczka na pewno pokochają dzieci i dorośli. Bardzo polecam :-)
Składniki
- 300 g mąki orkiszowej typ 700
- 200 g miękkiego masła
- 70 g cukru nierafinowanego muscovado
- 80 g żurawiny ( można posiekać )
- spora szczypta soli
- 2 łyżki mleka
Miękkie masło ucieram z cukrem na krem. Dodaję mleko, sól i łyżkę mąki, całość dokładnie ucieram. Stopniowo dosypuję resztę przesianej mąki i wyrabiam elastyczne ciasto, na koniec dodaję żurawinę.
Masę dzielę na dwie połowy, z każdej formuję rulonik o średnicy ok. 4 cm. Ruloniki owijam folią spożywczą i daję do lodówki na 2-3 godziny ( ciasto powinno stwardnieć ). Ostrym nożem kroję schłodzony rulonik na plasterki o grubości 5-7 mm. Ciasteczka układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę w temp. 180 stopni ok.12 minut, do czasu, aż się zezłocą. Smacznego :-)