Ciasteczka orkiszowe z żurawiną

Jedne z lepszych ciasteczek jakie jadłam, bardzo kruche, maślane o lekkim korzennym aromacie. Korzenny aromat zawdzięczają dodatkowi nierafinowanego cukru muscovado. Dla młodszych dzieci żurawinę można zastąpić kawałkami gorzkiej czekolady, lub posiekanymi orzechami. Te zdrowe ciasteczka na pewno pokochają dzieci i dorośli. Bardzo polecam :-)

Zdjęcie - Ciasteczka orkiszowe z żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki

  • 300 g mąki orkiszowej typ 700
  • 200 g miękkiego masła
  • 70 g cukru nierafinowanego muscovado
  • 80 g żurawiny ( można posiekać )
  • spora szczypta soli
  • 2 łyżki mleka

Miękkie masło ucieram z cukrem na krem. Dodaję mleko, sól i łyżkę mąki, całość dokładnie ucieram. Stopniowo dosypuję resztę przesianej mąki i wyrabiam elastyczne ciasto, na koniec dodaję żurawinę.

Masę dzielę na dwie połowy, z każdej formuję rulonik o średnicy ok. 4 cm. Ruloniki owijam folią spożywczą i daję do lodówki na 2-3 godziny ( ciasto powinno stwardnieć ). Ostrym nożem kroję schłodzony rulonik na plasterki o grubości 5-7 mm. Ciasteczka układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę w temp. 180 stopni ok.12 minut, do czasu, aż się zezłocą. Smacznego :-)

Zdjęcie - Ciasteczka orkiszowe z żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasteczka orkiszowe z żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Bakaliowe ciasteczka z winiakiem

Bakaliowe ciasteczka z winiaki…

Dagooshya Dagooshya
My Culinary Art

Szybkie drożdżówki z owocami i kruszonką
1

Szybkie drożdżówki z owocami i…

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Drożdżówki z budyniem i aronią
1

Drożdżówki z budyniem i aronią

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Kruche ślimaczki z marmoladą

Kruche ślimaczki z marmoladą

Doprawione Fantazją Doprawione Fantazją
Doprawione Fantazją

Rogaliki krucho - drożdżowe
4

Rogaliki krucho - drożdżowe

Baladynka Baladynka
Na słodko lub wytrawnie

Porzeczanki
1

Porzeczanki

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!