Ciasteczka orkiszowe z żurawiną

Ciasteczka orkiszowe z żurawiną
Jedne z lepszych ciasteczek jakie jadłam, bardzo kruche, maślane o lekkim korzennym aromacie. Korzenny aromat zawdzięczają dodatkowi nierafinowanego cukru muscovado. Dla młodszych dzieci żurawinę można zastąpić kawałkami gorzkiej czekolady, lub posiekanymi orzechami. Te zdrowe ciasteczka na pewno pokochają dzieci i dorośli. Bardzo polecam :-)

Zdjęcie - Ciasteczka orkiszowe z żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki

  • 300 g mąki orkiszowej typ 700
  • 200 g miękkiego masła
  • 70 g cukru nierafinowanego muscovado
  • 80 g żurawiny ( można posiekać )
  • spora szczypta soli
  • 2 łyżki mleka

Miękkie masło ucieram z cukrem na krem. Dodaję mleko, sól i łyżkę mąki, całość dokładnie ucieram. Stopniowo dosypuję resztę przesianej mąki i wyrabiam elastyczne ciasto, na koniec dodaję żurawinę.

Masę dzielę na dwie połowy, z każdej formuję rulonik o średnicy ok. 4 cm. Ruloniki owijam folią spożywczą i daję do lodówki na 2-3 godziny ( ciasto powinno stwardnieć ). Ostrym nożem kroję schłodzony rulonik na plasterki o grubości 5-7 mm. Ciasteczka układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę w temp. 180 stopni ok.12 minut, do czasu, aż się zezłocą. Smacznego :-)

Zdjęcie - Ciasteczka orkiszowe z żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasteczka orkiszowe z żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów