Ciasteczka kukurydziane z gorzką czekoladą
Na weekend upiekłam chrupiące ciastka z przewagą mąki kukurydzianej, z dodatkiem mąki pszennej. Jeżeli zależy Ci na ciasteczkach bez glutenu, mąkę pszenną, możesz zastąpić mąką kukurydzianą lub mąką gryczaną.
Ciastka kukurydziane z gorzką czekoladą, będą dobrą alternatywą na zdrowe słodkości do kawy, bez składników tj. syrop glukozowy, sztuczne barwniki, słodziki, czy utwardzane tłuszcze. Pyszne ciasteczka kukurydziane, możesz zapakować do śniadaniówki dla młodszych i starszych dzieci 🙂
Składniki na ciastka kukurydziane z gorzką czekoladą / 16 sztuk- 100 g gorzkiej czekolady
- 60 – 70 g orzechów – opcjonalnie , jeżeli masz w domu 😉
- 120 g miękkiego masła
- 90 g cukru
- 100 g mąki kukurydzianej
- 60 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody
- duża szczypta soli
- 1 większe jajko w temp. pokojowej
Czekoladę i orzechy ( jeżeli używasz ) posiekaj na małe kawałki. Do miski przesiej mąki i sodę, dodaj sól.
Miękkie masło ucieraj z cukrem na dużych obrotach, na puszysty krem maślany. Dodaj jajko i nadal ucieraj około 1 minutę, do połączenia składników.
Dodaj sypkie produkty i mieszaj składniki na niskich obrotach, do dokładnego połączenia.
Na koniec dodaj posiekaną czekoladę i orzechy, pomieszaj wszystko łyżką.
Blaszkę z wyposażenia piekarnika, wyłóż papierem do pieczenia. Nakładaj porcje ciasta łyżką, zachowując odstępy. Ja nakładałam ciasto małą łyżką do lodów, dlatego ciastka są dość grube.
Ciastka piecz na górnej półce piekarnika w temperaturze 180 stopni, około 15 – 17 minut, do czasu, aż będą rumiane i dobrze wypieczone. Czas pieczenia zależy od grubości ciastek. Gotowe ciastka, zostaw do schłodzenia. Smacznego 🙂
Uwagi – w tym przepisie, możesz zmieniać rodzaje i proporcje mąki. Mąki bez glutenu, chłoną więcej płynu. Możesz regulować gęstość ciasta, dodając np. odrobinę mleka.