Ciasteczka "kocie oczka" ( z dżemem i ganaszem czekoladowym )
Znacie tradycyjne "kocie oczka" ? Zazwyczaj przekłada się je powidłami śliwkowymi lub gęstym dżemem. Ja postanowiłam tym ciasteczkom nadać nowy wymiar. Dołożyłam jeszcze ganasz czekoladowy, ażeby ciasteczka wyglądały dostojniej i smakowały ... jeszcze lepiej ! Bo kto by pogardził ciastkiem z czekoladą !
Zapewniam, że do kubka herbaty, w ponury jesienny dzień - niezastąpione !
Składniki
( na około 16-18 ciastek )
* 2 szklanki mąki ( najlepiej krupczatki, choć ja użyłam tortowej )
* 100 g zimnego masła
* 1 jajko
* 1 żółtko
* 4 łyżki cukru pudru
Mąkę przesiać, masło pokroić w kostkę. Składniki posiekać nożem na stolnicy ( lub prościej - posiekać w robocie ). Dodać jajko i żółtko oraz cukier puder - szybko zagnieść ciasto.
Ciasto uformować w kulę, lekko spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30-40 minut.
Ciasto rozwałkować, podsypując mąką. Wykrawać szklanką bądź okrągłą foremką krążki. W połowie wyciętych krążków, wykroić dziurkę - mniejszą foremką lub małym kieliszkiem.
Ciastka piec w 180 stopniach C około 10-12 minut.
Upieczone i ostudzone ciastka smarować, cienką warstwą, dżemu. Ja część posmarowałam marmoladą z zielonych pomidorów, a część - galaretką porzeczkową.
Przed smarowaniem proponuję dżem lekko podgrzać - wówczas łatwiej rozprowadzić dżem na ciastku.
Na koniec wypełnić "dziurki" ganaszem czekoladowym.
GANASZ CZEKOLADOWY:
* 50 g śmietanki 30%
* 8 g cukru inwertowanego ( jeśli nie macie, użyjcie miodu, a jak nie lubicie smaku miodu - pomińcie składnik )
* 50 g czekolady gorzkiej
* 33 g czekolady mlecznej
* 3 g masła
W garnuszku/rondelku zagotować śmietankę z cukrem inwertowanym. Jeśli używacie czekolady w tabliczkach - czekoladę połamać/pokroić.
Gorącą śmietanką zalać czekoladę, odstawić na 1 minutę. Po tym czasie zmiksować czekoladę blenderem na gładką masę. Podczas miksowania nie wyjmować ostrza blendera ponad powierzchnię czekolady, ażeby nie napowietrzać masy. Masę odstawić na 5 minut. Dodać masło i połączyć raz jeszcze składniki.
Tężejący ganasz przełożyć do rękawa cukierniczego i wypełnić nim otwory ciastek.
"Kocie oczka" odstawić na kilka godzin, żeby ganasz stężał, a ciastka lekko zmiękły od dżemu.
Przed podaniem można ciasta posypać cukrem pudrem.
* Przepis na ganasz pochodzi z czekoladowych warsztatów z Patiserka.pl
Smacznego !