Ciasteczka imbirowo-migdałowe z galaretką mandarynkową
Te ciasteczka imbirowo-migdałowe z galaretką mandarynkową chodziły mi po głowie już od kilku tygodni. Do ich przygotowania zainspirował mnie przepis na Linzer Augen, który jest przez Was bardzo lubiany. Tutaj również do ciasta kruchego użyłem mielonych migdałów i dodałem skórkę pomarańczową. Jednakże celowo zmodyfikowałem proporcje, aby ciasteczka łatwo się wykrawały i można było je złożyć od razu przed pieczeniem i później wypełnić je aromatyczną galaretką z mandarynek. Do ciasta dodałem również wyłącznie mielony imbir, zamiast innych korzennych przypraw, jednakże jeśli macie ochotę, możecie zamienić go na cynamon lub kardamon.
Sam pomysł przygotowania galaretki mandarynkowej wpadł mi do głowy dość spontanicznie. To są owoce, których zapach nam wszystkim przywołuje Boże Narodzenie, a mimo to w kulinarnych przepisach pojawiają się dość rzadko. Dlatego postanowiłem to zmienić. ? Galaretka z mandarynek ma dość nietypowy kwaśno-gorzki smak i przypomina konfiturę z gorzkich pomarańczy. Jednakże wspaniale smakuje ze słodkimi ciasteczkami. Ważne jest, aby przed zmiksowaniem owoców, pozbyć się jak najwięcej białej części miąższu, gdyż to ona odpowiada za gorycz. Podobną galaretkę możecie przygotować również z pomarańczy – też pasuje tutaj znakomicie i sprawi, że ciasteczka będą miały piękny kolor. W przepisie podałem dwa sposoby jej przygotowania – z żelatyną i agarem. W przypadku żelatyny, ciasteczka należy przez większość czasu przechowywać w lodówce, jednakże, jeśli zdecydujecie się na tę z agarem, to wytrzymają one bez problemu w temperaturze pokojowej przez długi czas.
Te ciasteczka imbirowo-migdałowe z galaretką mandarynkową z pewnością pięknie będą się prezentować na świątecznym stole i stanowią oryginalną alternatywę dla pierniczków, czy wspomnianych Linzer Augen. Gorąco polecam na nadchodzące Boże Narodzenie. ?
Ciasteczka imbirowo-migdałowe z galaretką mandarynkową
Ilość porcji: ok. 20 ciasteczek
Czas przygotowania: 30 minut Czas gotowania: 25 minut 25 minut
SKŁADNIKI
Ciasteczka:
- 200 g masła
- 100 g mielonych migdałów
- 250 g mąki pszennej
- 150 g cukru pudru
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- ½ łyżeczki soli
- skórka otarta z 1 niewoskowanej pomarańczy
- 3 żółtka
Galaretka mandarynkowa:
- 250 g mandarynek (waga po obraniu z około 4-5 owoców)
- 50 g cukru
- 1 łyżeczka agaru lub żelatyny (ok. 5 g)
Dodatkowo:
- 1 białko
- cukier puder do posypania ciasteczek
PRZYGOTOWANIE
Ciasteczka
- Wszystkie suche składniki (migdały, mąkę, cukier, imbir oraz sól) wymieszaj ze sobą. Dodaj otartą skórkę z pomarańczy, posiekane masło oraz żółtka. Zagnieć ciasto, a następnie wstaw do lodówki na godzinę do schłodzenia.
- Gotowe ciasto rozwałkuj na podsypanym mąką blacie na grubość około 1 cm. Powycinaj okrągłe ciasteczka o średnicy ok. 6 cm. W połowie ciasteczek wytnij okienka przy pomocy foremki w kształcie gwiazdki.
- Na blaszce pokrytej papierem do pieczenia ułóż w sporych odstępach okrągłe ciasteczka i posmaruj je białkiem. Następnie nałóż na nie ciasteczka z okienkami i delikatnie dociśnij. Miejsca z okienkami ponakłuwaj widelcem lub wykałaczką, aby ciasto nie wyrosło za bardzo. Ja piekłem je na dwóch osobnych blaszkach.
- Ciastka piecz przez około 20 minut do złotego koloru w piekarniku rozgrzanym do 180ºC (każdą blaszkę osobno), a następnie wystudź na kratce. W trakcie pieczenia warto obserwować, czy ciasto nie wyrosło w miejscu okienek. Jeśli się tak zdarzy, nakłuj je w kilku miejscach ponownie wykałaczką. Od razu po upieczeniu można również wyrównać okienka płaską częścią drewnianej łyżki, aby były one płaskie.
Galaretka mandarynkowa
- Mandarynki obierz i pozbądź się albedo (białej części miąższu). Zmiksuj je blenderem i przełóż do rondelka wraz z cukrem. Całość doprowadź do wrzenia i gotuj przez około 10 minut na małym ogniu, aby część płynu odparowała.
- Agar lub żelatynę rozprowadź w niewielkiej ilości zimnej wody (1-2 łyżki) i dodaj do gorącego soku z mandarynek. W przypadku żelatyny ściągnij od razu garnek z ognia i dokładnie wymieszaj (ja zmiksowałem krótko blenderem, chociaż ma to jeden minus – w galaretce pojawią się pęcherzyki powietrza, ale ma to swój urok). W przypadku agaru gotuj całość przez 3-5 minut, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje.
Wykończenie ciasteczek
- W miejsca okienek wlej przygotowaną galaretkę. Tą z żelatyną należy najpierw wystudzić, jednakże galaretkę z agarem dobrze wlać, póki jest ciepła, ponieważ szybko gęstnieje.
- Gotowe ciasteczka wstaw do lodówki, aż galaretka się zsiądzie (na ok. godzinę). Następnie oprósz je cukrem pudrem przed podaniem.
- Ciasteczka z galaretką z dodatkiem agaru dobrze przechowują się w temperaturze pokojowej, jednakże te z żelatyną wytrzymują kilka godzin.