Ciasteczka imbirowe w 20 minut

Ciasteczka imbirowe w 20 minut


Zdjęcie - Ciasteczka imbirowe w 20 minut - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Ciasteczka imbirowe pachną świętami. Przygotowywałam ich duże ilości, ponieważ świetnie nadają się nie tylko do chrupania, ale także jako spód do serników czy innych ciast. Spróbujcie też z korzennym late.
Piekarnik rozgrzać na 180 stopni C.

3 szklanki mąki owsianej bezglutenowej
1 szklanka mąki migdałowej (może być kokosowa)
2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
1/2 szklanki oleju
2 łyżki syropu daktylowego lub melasy
1 szklanka syropu klonowego lub miodu gryczanego
1 łyżeczka otartej skórki z pomarańczy i cytryny
szczypta soli himalajskiej
1 łyżka utartego świeżego imbiru
2 łyżki imbiru w proszku
1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego ( utarłam w moździerzu )
szczypta anyżu
jajko ( jeśli masa będzie za krucha)
cukier kokosowy do posypania na wierzchu
2 łyżeczki sody

Suche składniki umieszczamy w misce i mieszamy trzepaczką. Dodajemy syrop, melasę i olej. Jeśli masą będzie zbyt krucha można wbić 1-2 jaja lub dolać syropu klonowego. Z ciasta uformować dysk i rwać kawałki ciasta ( wielkość piłeczki golfowej) i formować kuleczki, wierzch obtoczyć w cukrze kokosowym i lekko spłaszczyć od góry. Układać na papierze do pieczenia i piec 10-15 minut do momentu aż będą pękać.

Zdjęcie - Ciasteczka imbirowe w 20 minut - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów