Ciasteczka bardzo FIT, gluten free, dairy- free

Ciasteczka bardzo FIT, gluten free, dairy- free

To ostatnio nasze ulubione ciasteczka. Powstały w trakcie eksperymentu z różnymi składnikami. Dodatkami są śliwki suszone i, w mojej wersji troszkę mniej FIT, jest kostka czekolady.

Ale bardzo polecam, są naprawdę przepyszne.

Wcześniejsze ciasteczka fit to w zasadzie krem daktylowy, ale przepyszny.

Zdjęcie - Ciasteczka bardzo FIT, gluten free, dairy- free - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciasteczka bardzo FIT

Porcji: około 15 sztuk

Składniki:

Składniki suche:

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 szklanka niesłodzonych wiórków kokosowych
  • 1/2 szklanki miazgi migdałowej
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru kokosowego

Składniki mokre:

  • 1 łyżka nasionek chia zalanych 3 łyżkami wrzątku (taką mieszanką zastępujemy jajko)
  • 3 łyżki oleju kokosowego, roztopionego
  • 6 śliwek suszonych, pokrojonych na mniejsze kawałki
  • kilka kostek dobrej jakości ciemnej czekolady (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Nastaw piekarnik na 175°C. Przygotuj dwie płytkie blaszki, wyłożone papierem do pieczenia.
  2. W większej misce wymieszaj wszystkie suche składniki.
  3. W kolejnej misce mieszamy składniki mokre.
  4. Mieszankę mokrych składników dodajemy do składników suchych i najlepiej rękoma wyrób ciasto. Dodaj kawałki śliwek suszonych i czekoladę (możesz ją również włożyć na środek każdego ciasteczka).
  5. Z uformowanego ciasta ulep ciasteczka. Ułóż na blaszce i piecz około 12 minut, lub do zarumienienia się ciastek.

Zdjęcie - Ciasteczka bardzo FIT, gluten free, dairy- free - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciasteczka bardzo FIT, gluten free, dairy- free

Zdjęcie - Ciasteczka bardzo FIT, gluten free, dairy- free - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciasteczka bardzo FIT, gluten free, dairy- free

 

SMACZNEGO

Marta M

Kategorie przepisów