Ciasteczka bardzo FIT, gluten free, dairy- free
To ostatnio nasze ulubione ciasteczka. Powstały w trakcie eksperymentu z różnymi składnikami. Dodatkami są śliwki suszone i, w mojej wersji troszkę mniej FIT, jest kostka czekolady.
Ale bardzo polecam, są naprawdę przepyszne.
Wcześniejsze ciasteczka fit to w zasadzie krem daktylowy, ale przepyszny.
Porcji: około 15 sztuk
Składniki:
Składniki suche:
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1 szklanka niesłodzonych wiórków kokosowych
- 1/2 szklanki miazgi migdałowej
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- szczypta soli
- 2 łyżki cukru kokosowego
Składniki mokre:
- 1 łyżka nasionek chia zalanych 3 łyżkami wrzątku (taką mieszanką zastępujemy jajko)
- 3 łyżki oleju kokosowego, roztopionego
- 6 śliwek suszonych, pokrojonych na mniejsze kawałki
- kilka kostek dobrej jakości ciemnej czekolady (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- Nastaw piekarnik na 175°C. Przygotuj dwie płytkie blaszki, wyłożone papierem do pieczenia.
- W większej misce wymieszaj wszystkie suche składniki.
- W kolejnej misce mieszamy składniki mokre.
- Mieszankę mokrych składników dodajemy do składników suchych i najlepiej rękoma wyrób ciasto. Dodaj kawałki śliwek suszonych i czekoladę (możesz ją również włożyć na środek każdego ciasteczka).
- Z uformowanego ciasta ulep ciasteczka. Ułóż na blaszce i piecz około 12 minut, lub do zarumienienia się ciastek.
SMACZNEGO
Marta M