Ciabatta

Od kilku tygodni jesteśmy posiadaczami kamienia do pieczenia. To zwykły, dopasowany do rozmiarów mojego piekarnika kawałek granitu, zamówiony u osiedlowego kamieniarza. Kamień dotychczas wykorzystywany był do przygotowania pizzy - jestem nim zachwycona, bo efekty są naprawdę znakomite.
Dzisiaj upiekłam na nim cudowne ciabatty. Wyszły idealne: duże piękne dziury i delikatnie chrupiąca skórka.
Wykorzystałam przepis z tej strony.
Zdjęcie - CIABATTA - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Ciabatta SKŁADNIKI:
(dwa mniejsze lub jeden większy bochenek)

  • 2 szklanki mąki pszennej typ 550
  • 1 1/2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 1 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 2,5 dkg świeżych drożdży
  • 1 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
Do miski wsypać sól i wlać połowę wody. Wsypać obie mąki, dodać pokruszone drożdże i wlać resztę wody.
Ciasto najlepiej wyrabiać robotem zaopatrzonym w hak. Najpierw na pierwszej prędkości 5 minut, po tym czasie dodać 1 łyżkę oliwy i wyrabiać na drugiej prędkości 4 minuty. Jeśli nie posiadacie robota ciasto wyrobić ręcznie, aż będzie gładkie, lśniące i będzie odchodziło od miski. Ciasto jest dość luźne, ale nie należy dodawać do niego większej ilości mąki.
Do miski wlać resztę oliwy i kilkukrotnie złożyć ciasto. Przykryć i odstawić na 3 godziny w ciepłe miejsce. Składanie należy powtórzyć po pierwszej i drugiej godzinie dojrzewania ciasta.
Po trzech godzinach ciasto wyłożyć na stolnicę porządnie obsypaną mąką. Podzielić na pół i z każdej części uformować podłużny chlebek, dokładnie go obsypując mąką.
Chlebki przełożyć na ściereczkę mocno obsypaną mąką. Aby podczas wyrastania chlebki zachowały kształt wykorzystałam na prędce zrobioną formę - wystarczyło rozciąć stare opakowanie po alkoholu.
Zdjęcie - CIABATTA - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Chlebki przykryć ściereczką i odstawić na ok. godzinę w ciepłe miejsce do wyrastania.
Kamień ułożyć na kratce, na najniższej półce piekarnika. Ustawić temperaturę 250 stopni i rozgrzewać kamień przez 30 minut.
Wyrośnięte chlebki przełożyć na rozgrzany kamień. Piec ok. 25 minut, studzić na kratce.
Zdjęcie - CIABATTA - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Ciabatta

Reakcje:

Przepisy z tych kategorii

Chleb z Vermont na zakwasie wg Hamelmana

Chleb z Vermont na zakwasie wg…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Chleb pszenny z płatkami owsianymi

Chleb pszenny z płatkami owsia…

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Chleb pszenno-orkiszowy na zakwasie z nasionami chia
2

Chleb pszenno-orkiszowy na zak…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Orkiszowe bułki pełnoziarniste do burgerów
1

Orkiszowe bułki pełnoziarniste…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Chleb żytni pytlowy
1

Chleb żytni pytlowy

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Chałka na zaczynie poolish

Chałka na zaczynie poolish

Tosia Tosia
Smakowity chleb