Ciabatta

Od kilku tygodni jesteśmy posiadaczami kamienia do pieczenia. To zwykły, dopasowany do rozmiarów mojego piekarnika kawałek granitu, zamówiony u osiedlowego kamieniarza. Kamień dotychczas wykorzystywany był do przygotowania pizzy - jestem nim zachwycona, bo efekty są naprawdę znakomite.
Dzisiaj upiekłam na nim cudowne ciabatty. Wyszły idealne: duże piękne dziury i delikatnie chrupiąca skórka.
Wykorzystałam przepis z tej strony.
Zdjęcie - CIABATTA - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Ciabatta SKŁADNIKI:
(dwa mniejsze lub jeden większy bochenek)

  • 2 szklanki mąki pszennej typ 550
  • 1 1/2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 1 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 2,5 dkg świeżych drożdży
  • 1 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
Do miski wsypać sól i wlać połowę wody. Wsypać obie mąki, dodać pokruszone drożdże i wlać resztę wody.
Ciasto najlepiej wyrabiać robotem zaopatrzonym w hak. Najpierw na pierwszej prędkości 5 minut, po tym czasie dodać 1 łyżkę oliwy i wyrabiać na drugiej prędkości 4 minuty. Jeśli nie posiadacie robota ciasto wyrobić ręcznie, aż będzie gładkie, lśniące i będzie odchodziło od miski. Ciasto jest dość luźne, ale nie należy dodawać do niego większej ilości mąki.
Do miski wlać resztę oliwy i kilkukrotnie złożyć ciasto. Przykryć i odstawić na 3 godziny w ciepłe miejsce. Składanie należy powtórzyć po pierwszej i drugiej godzinie dojrzewania ciasta.
Po trzech godzinach ciasto wyłożyć na stolnicę porządnie obsypaną mąką. Podzielić na pół i z każdej części uformować podłużny chlebek, dokładnie go obsypując mąką.
Chlebki przełożyć na ściereczkę mocno obsypaną mąką. Aby podczas wyrastania chlebki zachowały kształt wykorzystałam na prędce zrobioną formę - wystarczyło rozciąć stare opakowanie po alkoholu.
Zdjęcie - CIABATTA - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Chlebki przykryć ściereczką i odstawić na ok. godzinę w ciepłe miejsce do wyrastania.
Kamień ułożyć na kratce, na najniższej półce piekarnika. Ustawić temperaturę 250 stopni i rozgrzewać kamień przez 30 minut.
Wyrośnięte chlebki przełożyć na rozgrzany kamień. Piec ok. 25 minut, studzić na kratce.
Zdjęcie - CIABATTA - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Ciabatta

Reakcje:

Przepisy z tych kategorii

Chleb żytni z melasą
1

Chleb żytni z melasą

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Chlebowa chałka z makiem z mąki orkiszowej

Chlebowa chałka z makiem z mąk…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem

Chleb pszenno-żytni ze słonecz…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Chleb mieszany na zakwasie z burakiem. World Bread Day 2018!
1

Chleb mieszany na zakwasie z b…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Chleb pszenno – owsiany

Chleb pszenno – owsiany

napiecyku napiecyku
napiecyku

Bułki z przedziałkiem
2

Bułki z przedziałkiem

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka