Chutney truskawkowy z zielonym pieprzem, czyli konfitura z pazurem.

Chutney truskawkowy z zielonym pieprzem, czyli konfitura z pazurem.

Niezupełnie wiedziałam co chcę przygotować z tych truskawek.

Pełna miska, ta największa w kuchni stała i pachniała.

Pachniała zniewalająco.

To co w końcu mam przygotować?

Najlepiej wszystko. Wszystkiego po trochę…

I tak tez zrobiłam.

Zdjęcie - Chutney truskawkowy z zielonym pieprzem, czyli konfitura z pazurem. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Gdy ostatnio piekłam pomidorki do konfitury waniliowej wpadłam na pomysł, by w podobny sposób przygotować truskawki. Nie wiedziałam, czy się uda, ale pomysł był na tyle dobry, że to, co otrzymałam wyszło boskie i esencjonalne w smaku, o pięknej pełnej barwie i delikatnym karmelowym aromacie. Jednocześnie owoce nie rozpadły się. Wspaniałe! Jeśli tylko mi się uda na pewno zrobię jeszcze typowo słodką wersję, nie chutney, a rasową konfiturę, taką bez pazura.

Chutney truskawkowy świetnie nadaje się jako oryginalny dodatek do serów, a nawet wędlin. Dzięki dodatkowi zielonego pieprzu jest lekko pikantny, ale z powodzeniem sprawdzi się z pieczywem dla tych, którzy lubią takie atrakcje na podniebieniu.

Zdjęcie - Chutney truskawkowy z zielonym pieprzem, czyli konfitura z pazurem. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 500g dojrzałych truskawek
  • 2-3 łyżki cukru
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1-2 łyżki ziaren zielonego pieprzu
  • duża szczypta soli morskiej

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ziarna pieprzu zalałam wrzącą wodą i odstawiłam pod przykryciem na kilka godzin, by zmiękły.
  • Truskawki umyłam, osuszyłam i pokroiłam na połówki. Większe owoce na ćwiartki.
  • Owoce wyłożyłam na płaską blachę do pieczenia z nieprzywierającą powłoką. Wysypałam namoczone ziarna pieprzu, dodałam cukier, sól, oliwę oraz ocet balsamiczny.
  • Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 130°C i zapiekałam przez 1 godzinę.
  • Po upieczeniu truskawki powinny być miękkie intensywnie pachnieć truskawkami i karmelem.
  • Przełożyłam do słoika i ostudziłam. Przechowuję w lodówce.

Smacznego!

Zdjęcie - Chutney truskawkowy z zielonym pieprzem, czyli konfitura z pazurem. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów