Churros - hiszpańskie słodkości z ciasta parzonego
Jak już pisałam Wam ostatnio Churros to hiszpańskie słodkości z ciasta parzonego.
Podawane w Hiszpanii dosłownie wszędzie – zarówno na śniadanie, jak i deser czy też przekąskę.
Obsypane cukrem pudrem czy też zanurzone w czekoladzie – zawsze smakują obłędnie!
Ostatnio jedliśmy te Zakręcone Churros – bezglutenowe , a dziś mam dla Was ich oryginalną wersję!
Koniecznie wypróbujcie!
- SKŁADNIKI:
* mąka pszenna – 100 g
* mleko – 125 ml
* cukier – 1 łyżka
* duże jajko – 1 szt
* masło – 30 g
* wódka – 1 łyżeczka
* smalec do smażenia - SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:W garnku rozpuszczamy mleko , cukier i masło, a do gorącego wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy drewnianą łyżką, by powstało gęste , gładkie ciasto. Studzimy.,
Do chłodnego ciasta wbijamy jajko i wlewamy wódkę – miksujemy.
Przekładamy do rękawa cukierniczek i wyciskamy krótkie pałeczki na bardzo mocno rozgrzany smalec.
Smażymy na złoto!
Smacznego!