Churros - hiszpańskie słodkości z ciasta parzonego
 
             
		
		
		
Jak już pisałam Wam ostatnio Churros to hiszpańskie słodkości z ciasta parzonego.
Podawane w Hiszpanii dosłownie wszędzie – zarówno na śniadanie, jak i deser czy też przekąskę.
Obsypane cukrem pudrem czy też zanurzone w czekoladzie – zawsze smakują obłędnie!
Ostatnio jedliśmy te Zakręcone Churros – bezglutenowe , a dziś mam dla Was ich oryginalną wersję!
Koniecznie wypróbujcie!

- SKŁADNIKI:
* mąka pszenna – 100 g 
 * mleko – 125 ml
 * cukier – 1 łyżka
 * duże jajko – 1 szt
 * masło – 30 g
 * wódka – 1 łyżeczka
 * smalec do smażenia
 
- SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:W garnku rozpuszczamy mleko , cukier i masło, a do gorącego wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy drewnianą łyżką, by powstało gęste , gładkie ciasto. Studzimy.,
Do chłodnego ciasta wbijamy jajko i wlewamy wódkę – miksujemy. Przekładamy do rękawa cukierniczek i wyciskamy krótkie pałeczki na bardzo mocno rozgrzany smalec. Smażymy na złoto! Smacznego! 
 
            