Chrupkie pieczywo z pesto i ziarnami

Chrupkie pieczywo z pesto i ziarnami

Zdjęcie - Chrupkie pieczywo z pesto i ziarnami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Początek roku wiąże się z próbą realizacji planów i noworocznych postanowień. Na alejkach i na siłowniach widać więcej sportowców, większym zainteresowaniem cieszą się też przepisy na potrawy dietetyczne. W końcu to najlepszy moment, aby spróbować przejść na zdrowy tryb życia.

Latem prezentowałam Wam przepis na chrupkie pieczywo z suszonymi pomidorami i ziarnami. Do dziś cieszy się on sporą popularnością, dlatego uznałam, że znajdzie się grono zainteresowanych czytelników kolejnym tego typu przepisem.

Tym razem do ciasta dodałam ziołowe pesto, które możecie zrobić sami w domu lub kupić gotowe z markecie. Ja jednak zachęcam do domowej wersji, bo jest to niezwykle proste. Wystarczy pęczek ulubionych ziół np. bazylii, czy natki pietruszki, czosnek, ziarna lub orzechy, oliwa, sól i pieprz. Pesto ucieramy moździerzu lub miksujemy przy pomocy blendera.

Tak przygotowana zielona pasta wspaniale wzbogaca smak chrupiącego pieczywa i nadaje mu ciekawego koloru. Nic tylko chrupać!

Zdjęcie - Chrupkie pieczywo z pesto i ziarnami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

5.0 z 1 ocen

Chrupkie pieczywo z pesto i ziarnami Autor: Tosia Czas przygotowania: 15 min. Czas pieczenia: 22 min. Całkowity czas: 37 min.

Porcje: 15

Składniki
  • 200 g mąki pszennej razowej
  • 100 g mąki pszennej typ 550 lub 650
  • 80 g ziaren (u mnie ziarna słonecznika, pestki dyni, sezam i nasiona babki płesznik)
  • 4 łyżeczki pesto (np. bazyliowego lub pietruszkowego)
  • 4 łyżki oliwy
  • 150 ml zimnej wody

Instrukcja
  1. Mąki wsypujemy do misy, mieszamy z ziarnami i solą.
  2. Dodajemy pesto, wlewamy oliwę i powoli wlewając wodę mieszamy składniki, jedynie do połączenia.
  3. Ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Wyrabiamy krótko chwilę kulę z ciasta. Dzielimy ją na dwie części.
  4. Cienko wałkujemy i wycinamy w równe trójkąty, prostokąty lub kółeczka. Ja wybrałam wykrawaczkę o średnicy 12 cm.
  5. Wykrojone chlebki przekładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 20-25 minut, aż się zarumieni.
  6. Uwaga – im cieniej rozwałkowane będzie pieczywo, tym wyjdzie bardziej chrupiące.

3.1.09

Kategorie przepisów