Chrupkie pieczywo z pesto i ziarnami
Początek roku wiąże się z próbą realizacji planów i noworocznych postanowień. Na alejkach i na siłowniach widać więcej sportowców, większym zainteresowaniem cieszą się też przepisy na potrawy dietetyczne. W końcu to najlepszy moment, aby spróbować przejść na zdrowy tryb życia.
Latem prezentowałam Wam przepis na chrupkie pieczywo z suszonymi pomidorami i ziarnami. Do dziś cieszy się on sporą popularnością, dlatego uznałam, że znajdzie się grono zainteresowanych czytelników kolejnym tego typu przepisem.
Tym razem do ciasta dodałam ziołowe pesto, które możecie zrobić sami w domu lub kupić gotowe z markecie. Ja jednak zachęcam do domowej wersji, bo jest to niezwykle proste. Wystarczy pęczek ulubionych ziół np. bazylii, czy natki pietruszki, czosnek, ziarna lub orzechy, oliwa, sól i pieprz. Pesto ucieramy moździerzu lub miksujemy przy pomocy blendera.
Tak przygotowana zielona pasta wspaniale wzbogaca smak chrupiącego pieczywa i nadaje mu ciekawego koloru. Nic tylko chrupać!
5.0 z 1 ocen Chrupkie pieczywo z pesto i ziarnami Autor: Tosia Czas przygotowania: 15 min. Czas pieczenia: 22 min. Całkowity czas: 37 min. Porcje: 15 Składniki- 200 g mąki pszennej razowej
- 100 g mąki pszennej typ 550 lub 650
- 80 g ziaren (u mnie ziarna słonecznika, pestki dyni, sezam i nasiona babki płesznik)
- 4 łyżeczki pesto (np. bazyliowego lub pietruszkowego)
- 4 łyżki oliwy
- 150 ml zimnej wody
- Mąki wsypujemy do misy, mieszamy z ziarnami i solą.
- Dodajemy pesto, wlewamy oliwę i powoli wlewając wodę mieszamy składniki, jedynie do połączenia.
- Ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Wyrabiamy krótko chwilę kulę z ciasta. Dzielimy ją na dwie części.
- Cienko wałkujemy i wycinamy w równe trójkąty, prostokąty lub kółeczka. Ja wybrałam wykrawaczkę o średnicy 12 cm.
- Wykrojone chlebki przekładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 20-25 minut, aż się zarumieni.
- Uwaga – im cieniej rozwałkowane będzie pieczywo, tym wyjdzie bardziej chrupiące.