Chrupkie pieczywo z młodymi ziemniakami

Chrupkie pieczywo z młodymi ziemniakami

Zdjęcie - Chrupkie pieczywo z młodymi ziemniakami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Uwielbiam eksperymentować w temacie wypieku domowego chleba, ale czasem lubię postawić już na sprawdzone patenty, które odkryłam jakiś czas temu. Na przykład dodawanie do ciasta ziemniaków co nadaje wypiekom nie tylko rustykalnego, wiejskiego charakteru, ale też specyficznego smaku. Dodatek ten często spulchnia także pięknie ciasto.

Rozpoczął się już sezon na młode ziemniaczki i trudno by mi było uwierzyć w to, że zostały komuś z obiadu. Są zbyt pyszne, aby było ich za dużo! Jeśli jednak się tak stało lub po prostu gotujecie dużą partię ziemniaków do kilku dań to polecam je rozgnieść i dodać do szybkiego ciasta na chrupkie pieczywo.

Ciasto nie wymaga dodatku drożdży czy zakwasu. Wystarczy mąka (u mnie żytnia pełnoziarnista i orkiszowa jasna), do tego sól, odrobina tłuszczu i letnia woda. Dodatki to już kwestia indywidualna, czasem dodam pesto i ziarna, innym razem suszone pomidory. A kolejna wersja to właśnie ziemniaczana

Mam nadzieję, że będzie Wam się przyjemnie chrupało!

Zdjęcie - Chrupkie pieczywo z młodymi ziemniakami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chrupkie pieczywo z młodymi ziemniakami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chrupkie pieczywo z młodymi ziemniakami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chrupkie pieczywo z młodymi ziemniakami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chrupkie pieczywo z młodymi ziemniakami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Chrupkie pieczywo z młodymi ziemniakami Autor: Tosia Czas przygotowania: 15 min. Czas pieczenia: 20 min. Całkowity czas: 35 min. Porcje: 20 Składniki

  • 150 g mąki pełnoziarnistej żytniej
  • 150 g mąki orkiszowej jasnej + kilka łyżek do podsypania
  • 2 łyżki oleju/oliwy
  • 150 g ugotowanych młodych ziemniaków
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 160 ml letniej wody
Przepis
  1. Mąki wsypujemy do misy. Ugotowane ziemniaki rozgniatamy tłuczkiem, dodajemy do mąki.
  2. Wrzucamy posiekany koperek, dodajemy sól i oliwę. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy krótko ciasto jedynie do połączenia składników.
  3. Ciasto przekładamy na blat, podsypujemy mąką i cienko wałkujemy.
  4. Wykrawamy z ciasta przyszłe pieczywo o dowolnym kształcie, ja wybrałam do tego okrągłą wykrawaczkę o średnicy 12 cm. Ciasto można również podzielić na prostokąty, albo wyciąć np. gwiazdki.
  5. Tak przygotowanie pieczywo kładziemy w odstępach na blasze wyłożonej pergaminem.
  6. Pieczemy metoda góra-dół w rozgrzanym piekarniku do temperatury 190 stopni. Po ok. 20 minutach chrupkie pieczywo będzie upieczone. Chlebki przechowujemy w blaszanej puszce lub owinięte ściereczką w chlebaku.

Kategorie przepisów