Chrupkie pieczywo z kurkami i serem pleśniowym
Jeśli nie możecie się przekonać do wypieku domowego chleba, bo brakuje Wam cierpliwości, aby piec na drożdżach lub zakwasie. Albo zwyczajnie lubicie sobie pochrupać, to ten przepis powinien Wam wpaść w oko.
Przygotowanie domowego chrupkiego pieczywa jest naprawdę proste. Wystarczy zmieszać mąki z ziarnami, solą i wodą. Oczywiście w wersji podstawowej. Nie byłabym sobą, gdybym ich nie wzbogaciła o sezonowy dodatek, czyli podsmażone kurki w towarzystwie cebuli i sera pleśniowego. Wyszło chrupiąco pysznie! ?
Czas całkowity: 40 min
Czas wyrastania: 0 min
Czas wypieku: 25 min
Składniki :
- sól - 1,5 łyżeczki
- cebule - 1 szt.
- olej roślinny do smażenia lub klarowane masło - 1,5 łyżki
- szczypta soli, świeżo mielony pieprz - 1 łyżeczka
- kurek - 100 g
- mąki pszennej pełnoziarnistej - 150 g
- mąki żytniej pełnoziarnistej - 150 g
- ziaren (u mnie sezam i siemię lniane) - 40 g
- oleju sezamowego - 1 łyżka
Potrzebne narzędzia:
- ściereczka
- misa
- wałek
- patelnia
- waga kuchenna
Przepis:
1. Na patelni podsmażamy posiekaną w kostkę cebulę i kurki z listkami tymianku. Przyprawiamy solą i pieprzem, podsmażamy 5 minut.
2. Do misy wsypujemy mąki, dodajemy ziarna, sól. Dodajemy kurki, wlewamy wodę, dodajemy olej sezamowy. Całość mieszamy do połączenia składników.
3. Ciasto cienko wałkujemy, wykrawamy podobnej wielkości prostokąty, przekładamy je na blachę i nakłuwamy widelcem.
4. Pieczywo wkładamy do rozgrzanego piekarnika, pieczemy przez 25 minut w 180 stopniach.
Upieczone pieczywo podajemy ze Smakowitą lekko soloną.