Chokladbollar - szwedzkie kuleczki czekoladowe (bez cukru)
Chokladbollar znam ze szwedzkiego sklepiku Ikei i gdy jeszcze jadłam słodycze, bardzo je lubiłam. Ostatnio sobie o nich przypomniałam i wpadłam na pomysł zdrowej wersji, w której po prostu zastąpiłam cukier erytrolem. Wyszły świetne! Wyraziste w smaku i apetycznie pachnące kakao.
Chokladbollar
- 200g płatków owsianych
- 100g erytrolu granulowanego
- 3 łyżki (25g) kakao
- 1/4 łyżeczki soli - 100g oleju kokosowego (lub masła w temperaturze pokojowej) - 1 łyżka ostudzonej mocnej kawy
- 35g wiórków kokosowych do obtoczenia
1) Płatki owsiane rozdrobnić w blenderze z erytrolem, kakao i solą.
2) Dodać olej kokosowy i kawę i dokładnie wymieszać.
3) Formować małe kulki, obtaczać w wiórkach kokosowych i schłodzić.
Czas przygotowania: 1/2 godziny
Liczba sztuk: 30
Kaloryczność jednej sztuki: 65 kcal