Chłodnik z botwinki z rzodkiewką i ogórkiem

Chłodnik z botwinki z rzodkiewką i ogórkiem

Obiad w upalny dzień, kiedy temperatura sięga 32˚C to wyzwanie . Wielkie gotowanie odpada, bo temperatura w kuchni podnosi się do granic naszej wytrzymałości. Można zjeść coś w restauracji pod warunkiem, że potrawa nie będzie nas rozgrzewała od „środka” bo i w tym wypadku zjedzenie czego kolwiek przestaje być przyjemnością. Na takie właśnie gorące dni proponuję chłodnik, który nie wymaga od nas wydatkowania żadnej energii podczas przygotowywania i nie podnosi temperatury ciała podczas jedzenia. A jeśli zjemy go na świeżym powietrzu, w ogrodzie lub na tarasie i w gronie najbliższych to orzeźwienie mamy zagwarantowane.

Nawet kot sąsiadów wyczuł, że to dobry pomysł na dzisiejszy obiad.

Zdjęcie - Chłodnik z botwinki z rzodkiewką i ogórkiem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

( na 4 osoby )

-  ½ pęczka botwinki ( ja użyłam cały i stąd bardzo intensywny kolor chłodnika ),

-  ¼ litra jogurtu naturalnego,

-  ½ litra kefiru,

-  ½ ogórka,

-  ½  pęczka rzodkiewek

-  sok z ¼  cytryny,

-  ½ łyżeczki octu,

- 1 łyżeczka posiekanego szczypioru,

-  1 łyżeczka posiekanego koperku,

-  1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki,

-  pieprz, sól i cukier,

-  ¼ litra wody.

Zdjęcie - Chłodnik z botwinki z rzodkiewką i ogórkiem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Sposób wykonania:

  1. botwinkę i buraczki dokładnie myjemy,
  2. liście kroimy a buraczki obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach,
  3. zagotowujemy osoloną wodę, wrzucamy liście i buraczki, gotujemy jeszcze 4 min. i dodajemy ocet, następnie odstawiamy do wystygnięcia,
  4. ogórek obieramy i myjemy, kroimy w drobną kosteczkę,
  5. rzodkiewki dokładnie myjemy i kroimy w kostkę lub pół plasterki,
  6. jogurt łączymy z kefirem, dodajemy wystudzoną botwinkę z barszczem, ogórki, rzodkiewkę oraz posiekany szczypior, koperek i pietruszkę,
  7. całość doprawiamy solą pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny,
  8. wstawiamy do lodówki na około 60 min do schłodzenia,
  9. dekorujemy plasterkami rzodkiewki i posiekanymi ziołami.



 



Kategorie przepisów