Chłodnik truskawkowy z imbirem i grzankami
- Wynik: 10
- Czas przygotowania: 5minuty
- Czas gotowania: 5minuty
Ja wiem, że najbardziej popularnym chłodnikiem jest ten z botwinki i nie mam zamiaru go detronizować. Ale zachęcam także do wypróbowania chłodnika z truskawek. Zdaje sobie sprawę, że ten pomysł może wzbudzić pewne kontrowersje ale na pewno przypadnie do gustu osobom, które lubią zupy owocowe na ciepło. Chociaż, ja akurat tych nie jadam a chłodnik mi smakował.
Składniki- truskawki - 600 g
- korzeń imbiru - ok. 5 cm
- cukier - 4 łyżki
- sok z cytryny - 2 łyżki
- bazylia
- chleb tostowy - 3 kromki
- pieprz świeżo mielony
- masło
Chleb tostowy pokroić na małe kwadraty. Na patelni rozpuścić masło, wrzucić kostki chleba i przysmażyć na rumiano z każdej strony.
W rondelku zagotować szklankę wody z cukrem, dodać obrany kawałek imbiru i gotować kilka minut. Umyte i odszypułkowane truskawki zmiksować, dodać syrop z imbirem oraz sok z cytryny. Przelać do miseczek, podawać z grzankami i posiekana bazylia oraz świezo mielonym pieprzem.
Smacznego:)