Chłodnik truskawkowy z imbirem i grzankami

Chłodnik truskawkowy z imbirem i grzankami
Zdjęcie - Chłodnik truskawkowy z imbirem i grzankami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
  • Wynik: 10
  • Czas przygotowania: 5minuty
  • Czas gotowania: 5minuty

Ja wiem, że najbardziej popularnym chłodnikiem jest ten z botwinki i nie mam zamiaru go detronizować. Ale zachęcam także do wypróbowania chłodnika z truskawek. Zdaje sobie sprawę, że ten pomysł może wzbudzić pewne kontrowersje ale na pewno przypadnie do gustu osobom, które lubią zupy owocowe na ciepło. Chociaż, ja akurat tych nie jadam a chłodnik mi smakował.

Składniki Instrukcje

Chleb tostowy pokroić na małe kwadraty. Na patelni rozpuścić masło, wrzucić kostki chleba i przysmażyć na rumiano z każdej strony.

W rondelku zagotować szklankę wody z cukrem, dodać obrany kawałek imbiru i gotować kilka minut. Umyte i odszypułkowane truskawki zmiksować, dodać syrop z imbirem oraz sok z cytryny. Przelać do miseczek, podawać z grzankami i posiekana bazylia oraz świezo mielonym pieprzem.

Smacznego:)

Zdjęcie - Chłodnik truskawkowy z imbirem i grzankami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów