Chłodnik pomidorowo-truskawkowy z karmelizowanymi truskawkami w balsamico z młotkowanym pieprzem

Chociaż wczoraj była sobota i najchętniej spędziłabym ją na odpoczynku i relaksie po ciężkim tygodniu pracy, nie mogłam się oprzeć propozycji Restauracji Pod Łososiem i zaprosiłam Dusiową Kuchnię, Kuchnię Ilony i CookBlog do wspólnej kulinarnej przygody i stworzenia przez nas - Blogerki menu degustacyjnego.
Ja w zespole z Malwiną z bloga CookBlog tworzyłam dania b/mięsne, wegańskie i b/glutenowe.
Spod naszych rąk wyszedł chłodnik pomidorowo-truskawkowy, chłodnik melonowo-ogórkowo-kokosowy, sałatka z marynowanych buraków i orzechów z rozmarynem i szalotką oraz ... kiszona czerwona kapusta z marchewką.

Zdjęcie - Chłodnik pomidorowo-truskawkowy z karmelizowanymi truskawkami w balsamico z młotkowanym pieprzem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Chłodnik pomidorowo-truskawkowy zachwycił Wszystkich bez wyjątku i dlatego już nie czekam aż odtworzę go w domu, tylko podaję Wam przepis, póki sezon na najlepsze pomidory trwa i truskawki są jeszcze dostępne na straganach.

Zdjęcie - Chłodnik pomidorowo-truskawkowy z karmelizowanymi truskawkami w balsamico z młotkowanym pieprzem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Dodatek marynowanego buraka uratował nam piękny kolor i dodał tajemniczego smaku, jak nie macie go pod ręką to możecie go pominąć, ale jak jest to nawet tylko ugotowany już idealnie wkomponuje się w to pysznie orzeźwiające danie.

Zdjęcie - Chłodnik pomidorowo-truskawkowy z karmelizowanymi truskawkami w balsamico z młotkowanym pieprzem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki dla 6 osób:

  • 4 pomidory - najlepiej malinowe - łącznie około 800 g
  • truskawki około 300 g
  • 1 ugotowany marynowany burak
  • 2 szalotki
  • 5-7 ziaren marynowanego zielonego pieprzu
  • świeżo zmielona sól morska
  • sok z 1/2 limonki
  • około 4-5 łyżek cukru trzcinowego
  • 2-3 łyżki octu balsamicznego
  • 3-4 łyżeczki świeżo rozgniecionego w moździeżu pieprzu - najlepiej różowego,jak nie to kolorowego lub zwykłego czarnego

Przygotowanie:
  • pomidory umyć, naciąć, sparzyć, zdjąć skórę, wyciąć zieloną część od szypułki, umieścić w misie blendera
  • truskawki umyć, odszypułkować, zostawić ze 100 g pozostałe 200 dodać do pomidorów
  • szalotki obrać, pokroić, dodać do pozostałych składników i całość dokładnie zmiksować na gładki mus, solimy do smaku, dodajemy kilka ziaren zielonego marynowanego pieprzu, marynowanego buraka i jeszcze chwilę miksujemy
  • chłodnik przelewamy do naczynek, w których będziemy go serwować, ze względu na jego kolor polecam przezroczyste naczynia, kieliszki, słoiki czy miseczki
  • wkładamy je do zamrażarki na około 25-30 minut i w tym czasie szykujemy pozostałe składniki
  • pozostałe truskawki kroimy na 4-ry, połowę odkładamy
  • cukier wysypujemy na gorącą patelnię i tworzymy karmel, do którego na sam koniec dodajemy 1 połowę truskawek, cały pieprz, z 2 łyżki octu balsamicznego i szczyptę soli, dokładnie mieszamy, odstawiamy, żeby delikatnie ostygło
  • lekko zmrożony chłodnik wyciągamy z zamrażarki, cały z wierzchu solimy dość sporą szczyptą soli morskiej
  • do skarmelizowanych truskawek dodajemy pozostałe świeże truskawki, mieszamy i wykładamy na wierzchu każdej porcji chłodnika
  • ozdabiamy świeżym listkiem mięty i podajemy

Zdjęcie - Chłodnik pomidorowo-truskawkowy z karmelizowanymi truskawkami w balsamico z młotkowanym pieprzem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Smacznego ;)

Przepisy z tych kategorii

Truskawkowa galaretka na orzechowym kruchym FIT

Truskawkowa galaretka na orzec…

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Domowe lody truskawkowe

Domowe lody truskawkowe

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Truskawki na kruchym cieście

Truskawki na kruchym cieście

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Nalewka z truskawek i rabarbaru
4

Nalewka z truskawek i rabarbar…

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir

Sernik z sera warzonego
2

Sernik z sera warzonego

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Ciasto drożdżowe z truskawkami i morelami - proste, bez zaczynu

Ciasto drożdżowe z truskawkami…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Przepisy z tych kategorii

Pierogi z rydzami i niepaloną kaszą gryczaną. Fragment

Pierogi z rydzami i niepaloną…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Chutney śliwkowy na czerwonym winie

Chutney śliwkowy na czerwonym…

Flymetothespoon Flymetothespoon
Flymetothespoon

Pierogi ze szpinakiem i fetą
2

Pierogi ze szpinakiem i fetą

Beti Beti
kruche babeczki

Placuszki z jabłkami

Placuszki z jabłkami

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Curry dyniowo-kalafiorowe z kurczakiem

Curry dyniowo-kalafiorowe z ku…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Puree z dyni
1

Puree z dyni

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy