Chłodnik pomidorowo-truskawkowy z karmelizowanymi truskawkami w balsamico z młotkowanym pieprzem
Chociaż wczoraj była sobota i najchętniej spędziłabym ją na odpoczynku i relaksie po ciężkim tygodniu pracy, nie mogłam się oprzeć propozycji Restauracji Pod Łososiem i zaprosiłam Dusiową Kuchnię, Kuchnię Ilony i CookBlog do wspólnej kulinarnej przygody i stworzenia przez nas - Blogerki menu degustacyjnego.
Ja w zespole z Malwiną z bloga CookBlog tworzyłam dania b/mięsne, wegańskie i b/glutenowe.
Spod naszych rąk wyszedł chłodnik pomidorowo-truskawkowy, chłodnik melonowo-ogórkowo-kokosowy, sałatka z marynowanych buraków i orzechów z rozmarynem i szalotką oraz ... kiszona czerwona kapusta z marchewką.
Chłodnik pomidorowo-truskawkowy zachwycił Wszystkich bez wyjątku i dlatego już nie czekam aż odtworzę go w domu, tylko podaję Wam przepis, póki sezon na najlepsze pomidory trwa i truskawki są jeszcze dostępne na straganach.
Dodatek marynowanego buraka uratował nam piękny kolor i dodał tajemniczego smaku, jak nie macie go pod ręką to możecie go pominąć, ale jak jest to nawet tylko ugotowany już idealnie wkomponuje się w to pysznie orzeźwiające danie.
Składniki dla 6 osób:
Przygotowanie:
Smacznego ;)
Ja w zespole z Malwiną z bloga CookBlog tworzyłam dania b/mięsne, wegańskie i b/glutenowe.
Spod naszych rąk wyszedł chłodnik pomidorowo-truskawkowy, chłodnik melonowo-ogórkowo-kokosowy, sałatka z marynowanych buraków i orzechów z rozmarynem i szalotką oraz ... kiszona czerwona kapusta z marchewką.
Chłodnik pomidorowo-truskawkowy zachwycił Wszystkich bez wyjątku i dlatego już nie czekam aż odtworzę go w domu, tylko podaję Wam przepis, póki sezon na najlepsze pomidory trwa i truskawki są jeszcze dostępne na straganach.
Dodatek marynowanego buraka uratował nam piękny kolor i dodał tajemniczego smaku, jak nie macie go pod ręką to możecie go pominąć, ale jak jest to nawet tylko ugotowany już idealnie wkomponuje się w to pysznie orzeźwiające danie.
Składniki dla 6 osób:
- 4 pomidory - najlepiej malinowe - łącznie około 800 g
- truskawki około 300 g
- 1 ugotowany marynowany burak
- 2 szalotki
- 5-7 ziaren marynowanego zielonego pieprzu
- świeżo zmielona sól morska
- sok z 1/2 limonki
- około 4-5 łyżek cukru trzcinowego
- 2-3 łyżki octu balsamicznego
- 3-4 łyżeczki świeżo rozgniecionego w moździeżu pieprzu - najlepiej różowego,jak nie to kolorowego lub zwykłego czarnego
Przygotowanie:
- pomidory umyć, naciąć, sparzyć, zdjąć skórę, wyciąć zieloną część od szypułki, umieścić w misie blendera
- truskawki umyć, odszypułkować, zostawić ze 100 g pozostałe 200 dodać do pomidorów
- szalotki obrać, pokroić, dodać do pozostałych składników i całość dokładnie zmiksować na gładki mus, solimy do smaku, dodajemy kilka ziaren zielonego marynowanego pieprzu, marynowanego buraka i jeszcze chwilę miksujemy
- chłodnik przelewamy do naczynek, w których będziemy go serwować, ze względu na jego kolor polecam przezroczyste naczynia, kieliszki, słoiki czy miseczki
- wkładamy je do zamrażarki na około 25-30 minut i w tym czasie szykujemy pozostałe składniki
- pozostałe truskawki kroimy na 4-ry, połowę odkładamy
- cukier wysypujemy na gorącą patelnię i tworzymy karmel, do którego na sam koniec dodajemy 1 połowę truskawek, cały pieprz, z 2 łyżki octu balsamicznego i szczyptę soli, dokładnie mieszamy, odstawiamy, żeby delikatnie ostygło
- lekko zmrożony chłodnik wyciągamy z zamrażarki, cały z wierzchu solimy dość sporą szczyptą soli morskiej
- do skarmelizowanych truskawek dodajemy pozostałe świeże truskawki, mieszamy i wykładamy na wierzchu każdej porcji chłodnika
- ozdabiamy świeżym listkiem mięty i podajemy
Smacznego ;)