Chłodnik litewski (z botwiną)

Zdjęcie - Chłodnik litewski  (z botwiną) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

W tym roku wyjątkowo regularnie pojawia się na naszym stole i to nie tylko z powodu mojej słabości do różowego koloru:)

Zdjęcie - Chłodnik litewski  (z botwiną) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

To zupa nie tylko naprawdę pyszna, ale i szalenie łatwa w przygotowaniu. Kolejna zaleta- nie musicie kurczowo trzymać się proporcji. Więcej koperku lub ostrych rzodkiewek? Proszę bardzo, to tylko kwestia gustu (i zaopatrzenia lodówki) :)

Zdjęcie - Chłodnik litewski  (z botwiną) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Na warsztatach przygotowywałam w tym roku chłodnik ze studentami z wymiany Erasmus. Wylizali talerze, choć (przyznacie) nie jest to danie typowe Hiszpanom czy Włochom.

Zdjęcie - Chłodnik litewski  (z botwiną) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Chłodnik litewski  (z botwiną) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • botwina - 1 pęczek
  • rzodkiewki - 1 pęczek
  • ogórek - 1 szt
  • koperek - 1 pęczek
  • szczypior - 1/2 pęczka
  • maślanka - 1 litr
  • jogurt naturalny - 1 duże opakowanie
  • sól, pieprz, cukier, ocet (kwasek cytrynowy) - do smaku
  • jajka - do podania, ugotowane na twardo
Sposób przygotowania

Buraczki obierz, pokrój w małą ostkę, gotuj ok. 10 minut w małej ilości wody. Dodaj drobno posiekane liście botwiny, zalej taką ilością wody, by je przykryła. Zakwaś lekko wodę (np. szczyptą kwasku cytrynowego lub łyżką octu), gotuj 5 minut. Ostudź.

Do botwiny dodaj drobno posiekane rzodkiewki, ogórek, szczypior i koper. Zalej maślanką i jogurtem, wymieszaj.

Dopraw szczypta smaku, solą i pieprzem. Ewentualnie dodatkowo zakwaś.

Jeśli kolor zupy wydaje ci się zbyt mało intensywny, dodaj kilka łyżek koncentratu buraczanego.

Podawaj na zimno, z połówkami jajka ugotowanego na twardo, posypane świeżym koperkiem i szczypiorkiem.

Kategorie przepisów

Podobne przepisy